Människor köar för att få covidvaccin i Milano i Italien, ett av de länder där den nya omikronvarianten av coronaviruset har konstaterats.
Människor köar för att få covidvaccin i Milano i Italien, ett av de länder där den nya omikronvarianten av coronaviruset har konstaterats. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Omikron fanns i Europa redan före Afrikalarm

Minst 20 länder, däribland Sverige, har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset. I Nederländerna fanns varianten redan innan rapporterna kom från Sydafrika förra veckan, meddelar landets myndigheter.

ANNONS

Mycket är fortfarande okänt kring virusvarianten som upptäcktes i förra veckan – bland annat hur smittsam den är, hur allvarlig sjukdom den kan orsaka och huruvida den kan ta sig förbi vaccin. Men eftersom den riskerar att sätta ytterligare press på redan ansträngda sjukvårdssystem bedömer Världshälsoorganisationen (WHO) variantens risknivå som "mycket hög".

Den nya varianten fanns i Nederländerna en vecka tidigare än man först trott, meddelar landets myndigheter. Enligt folkhälsomyndigheten RIVM har omikronvarianten hittats i två prover som togs den 19 och 23 november, rapporterar AFP.

Hur mycket smittan spritt sig i landet ska utredas.

På tisdagskvällen bekräftade Brasilien att två omikronfall har upptäckts i landet. Brasilien blir därmed det första landet i Latinamerika med bekräftade omikronfall.

ANNONS

Nya åtgärder

Närmare 70 länder och territorier har begränsat resandet från främst södra Afrika med anledning av den nya virusformen, rapporterar nyhetskanalen CNN. Kanada som tidigare infört inreseförbud för resande från Sydafrika och närliggande länder meddelade på tisdagskvällen att inreseförbudet breddas till att även gälla Nigeria, Egypten och Malawi.

I Storbritannien, där sammanlagt 14 omikronfall bekräftats, har nya åtgärder införts. Alla som vistas i butiker, banker, skönhetssalonger och på transportmedel måste från och med tisdagen använda munskydd. Det gäller i minst tre veckor framöver, skriver Reuters.

Internationella besökare måste ta ett PCR-test senast dagen efter att de anlänt till Storbritannien, och isolera sig i väntan på resultat. Detta utöver de reserestriktioner som införts för resenärer från tio länder i södra Afrika, som sätts i karantän.

Japan, som just stängt sina gränser med hänvisning till omikron, har bekräftat sitt första fall av varianten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov2 som först upptäcktes i Sydafrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS