Can Dündar, tidigare chefredaktör för tidningen Cumhuriyet. Arkivbild.
Can Dündar, tidigare chefredaktör för tidningen Cumhuriyet. Arkivbild.

Olika bud för gripna från Cumhuriyet

En domstol i Istanbul har beordrat villkorlig frigivning för två av de mer kända namnen bland alla de anställda vid den regimkritiska tidningen Cumhuriyet som gripits. Samtidigt kräver Turkiets högsta domstol mycket hårdare tag mot en av deras kända kollegor.

ANNONS
|

Domstolen i Istanbul har efter en dags förhandling beordrat villkorlig frigivning för Cumhuriyets grävande journalist Ahmet Sik och chefredaktör Murat Sabuncu. Men de är ännu åtalade och rättegången mot dem fortsätter.

Tidningens ordförande Akin Atalay ska dock fortsätta vara inlåst, beslutade rätten.

Visar vapentransporter

De gripna har tillsammans med flera andra från Cumhuriyet var frihetsberövade sedan hösten 2016. De anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen – som av myndigheterna pekats ut för att ligga bakom kuppförsöket sommaren 2016 – samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C.

ANNONS

Men kritiker ser rättegången som ett led i de tillslag mot oberoende medier efter kuppförsöket. De åtalade riskerar långa fängelsestraff om de fälls.

Den kände Cumhuriyet-journalisten Can Dündar, tidigare chefredaktör för tidningen, och hans kollega Erdem Gül dömdes redan 2016 till fem års fängelse sedan de publicerat en video som sades visa hur turkiska underrättelsetjänsten transporterar vapen in till striderna i Syrien.

15–20 år

Under tiden deras överklagande behandlades försattes de båda på fri fot. Enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia har nu högsta domstolen i landet fastslagit att Erdem Gül ska frias på grund av brist på bevis.

Men domstolen anser också att den lägre instansen skulle ha dömt Dündar för spioneri, vilket gör att han riskerar 15–20 års fängelse.

Dündar lever nu i exil och har blivit en symbol för yttrandefrihet i Turkiet, och efter utslaget skriver han på Twitter:

"Riktigt 'spioneri' är den hemliga överföringen av vapen in i ett annat land. De som rapporterar om det är journalister".

TT-AFP

Fakta: Pressfriheten i Turkiet

Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.

RUG skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.

Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.

Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli förra året. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet. Sverige har kritiserat gripandena.

ANNONS