Efter en omräkning visade det sig att det inte är säkert om det blir fler kvinnor än män i isländska alltinget efter söndagens val. Arkivbild.
Efter en omräkning visade det sig att det inte är säkert om det blir fler kvinnor än män i isländska alltinget efter söndagens val. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Oklart om kvinnlig majoritet på Island

ANNONS

Nära skjuter ingen hare. Sedan den isländska valkommissionen räknat om rösterna efter lördagens alltingsval, är det oklart om kvinnorna får behålla sin majoritet i parlamentet.

Tidigare under dagen slogs det fast att för första gången i Europa var kvinnor i majoritet i ett parlament. Enligt prognoserna skulle 33 av det isländska alltingets 63 ledamöter vara kvinnor.

Men sent på söndagskvällen meddelade valkommissionen att det kan ha skett en felräkning, och att valresultatet eventuellt måste räknas om.

Om det trots allt blir en kvinnlig majoritet i alltinget kniper Island Sveriges tätplacering på listan över länder med störst andel kvinnor i den lagstiftande församlingen. Sverige var tidigare det europeiska land som toppade listan, då 47 procent av riksdagsledamöterna är kvinnor.

ANNONS

I fem länder utanför Europa är kvinnor i majoritet i parlamenten: i Rwanda, Kuba, Nicaragua, Mexiko och Förenade arabemiraten.

ANNONS