Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärminister Pedro Sánchez meddelar att Spanien går till nyval 28 april.

Nyval utlyst i Spanien i april

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez utlyser nyval som ska hållas den 28 april. Beskedet kommer efter det att minoritetsregeringens budget röstats ned i veckan.

- Jag har föreslagit en upplösning av parlamentet och kallar till val den 28 april. Jag är övertygad om att det är möjligt att återvända till en ansvarsfull politik, säger Sánchez i ett tv-sänt tal.

- I valet mellan att fortsätta utan en budget, och att be spanjorerna att säga sitt, valde jag det andra alternativet. Spanien behöver fortsätta att avancera och växa med tolerans, respekt och sunt förnuft.

Den spanska kungen är informerad om datumet för nyval.

Haft problem

Sánchez besked kommer knappa nio månader efter han tagit makten. Detta efter att ha tvingat fram en förtroendeomröstning mot den dåvarande premiärministern Mariano Rajoy. Sánchez har under sin korta tid på posten fått beröm för att ha utnämnt en regering med en majoritet kvinnor och för att ha höjt minimilönerna i landet med 22 procent. Beslutet att ta emot räddningsfartyget Aquarius, med över 600 migranter som nekats att kliva i land i Italien under sommaren 2018, möttes också av lovord från omvärlden.

Men Sánchez har även stött på problem, framför allt kring den infekterade frågan om självständighet för Katalonien. Hans förslag om samtal för att mjuka upp spänningarna kring Katalonien väckte ont blod hos oppositionen, och fick tusentals Madridbor att samlas i protest mot regeringen tidigare i februari.

Regeringens budgetförslag för 2019 röstades i onsdags ned i parlamentet. Två katalanska separatistpartier – med vars stöd Sánchez tog makten i somras – röstade emot budgeten ihop med konservativa PP och liberalkonservativa Ciudadanos.

Sánchez riktar hård kritik mot PP och Ciudadanos i sitt tal.

- Allt lamslogs på grund av girigheten hos PP och Ciudadanos, som räknade med majoritet i kongressen.

Två val

Och det är den katalanska självständighetsfrågan, som egentligen genomsyrar all spansk politik numera, som ska vara orsaken till sidbytet. Överläggningar mellan regeringen och separatistsidan bröt samman i fredags, eftersom regeringen vägrat att diskutera möjligheten för en folkomröstning om självständighet för regionen Katalonien.

- Vi har störtat Sánchez regering, säger PP-oppositionsledaren Pablo Casado beskedet om nyval, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ordinarie parlamentsval skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år. Spanjorerna kommer nu att gå till valurnorna två gånger på en knapp månad – 26 maj är det dags för kommunal- och regionalval samt val till Europaparlamentet. Det har inte varit två val på så kort tid i landet sedan 1979, enligt spanska tidningen El País.

Opinionsundersökningar har visat att inget parti i nuläget har tillräckligt stöd för att regera ensamt.