Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats med regeringssonderingarna. Arkivbild.

Nyval kryper närmare i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har till onsdag kväll på sig att bilda regering. Hittills har hans försök misslyckats och fortsätter det på den vägen kan nyval vänta.

Netanyahu utropade sig snabbt som vinnare efter valet den 9 april. Men försöken att bilda en högerkoalition har gått i stöpet.

Premiärministern har misslyckats med att få Avigdor Lieberman, ledare för ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu, att ge upp ett av sina huvudkrav för att stödja Netanyahu – att slopa undantaget från militärtjänstgöring som ultraortodoxa judiska män åtnjuter, något som ultraortodoxa Förenade Torah-partiet motsätter sig.

"Vi försöker inte avsätta Netanyahu och vi vill inte se en annan kandidat, men vi kommer inte att ge upp våra principer och löften till Israels medborgare", skrev Lieberman på sin Facebooksida under tisdagen.

Netanyahu har kallat Lieberman oresonlig och sagt att det "inte finns några skäl att släpa landet till ett onödigt val som kommer att kosta en förmögenhet och paralysera landet i ytterligare ett halvår".

Netanyahu har nu till onsdag kväll på sig att presentera ett regeringsförslag.

Om han misslyckas skulle i vanliga fall regeringsbollen åter ha hamnat hos president Reuven Rivlin, som sedan skulle ha passat den vidare till lämplig person att försöka bilda regering – exempelvis till Netanyahus rival Benny Gantz (Blåvita alliansen).

Men parlamentet klubbade i måndags igenom ett preliminärt beslut att upplösa parlamentet. I och med det ställs parlamentet i stället inför en slutgiltig omröstning om ett nyval.