Fem månader före det val som ex-cricketstjärnan Imran Khan hoppas ska göra honom till Pakistans premiärminister skapar han stora rubriker. Detta genom att gifta sig för tredje gången, denna gång med sin andliga rådgivare Bushra Watto. Bilden från Karachi i december.
Fem månader före det val som ex-cricketstjärnan Imran Khan hoppas ska göra honom till Pakistans premiärminister skapar han stora rubriker. Detta genom att gifta sig för tredje gången, denna gång med sin andliga rådgivare Bushra Watto. Bilden från Karachi i december.

Nygift cricketstjärna vill leda Pakistan

Fem månader före det val som ex-cricketstjärnan Imran Khan hoppas ska göra honom till Pakistans premiärminister skapar han stora rubriker. Detta genom att gifta sig för tredje gången, nu med sin andliga rådgivare.

ANNONS
|

Bilder av 65-årige Khan sittandes bredvid sin nya hustru i en soffa har spridits i sociala och lokala medier, som tidningen Dawn. Frun Bushra Watto beskrivs i pakistanska tidningar som en respekterad healer. På fotot bär hon grå heltäckande klädnad och en röd slöja för ansiktet.

"Allt jag ber om från mina anhängare är att de ber för att jag finner den personliga lycka som jag, med undantag för några år, har berövats", skrev Khan på Twitter i samband med att frieriet offentliggjordes i januari.

Vigselceremonin i Lahore ska ha varit enkel, med en liten skara familj och vänner närvarande.

ANNONS

Tal och protester

Den karismatiske Khan har beskrivits som något av en Pakistans Barack Obama – men med mer konservativ världssyn. Efter några år i opposition har han stora förhoppningar inför parlamentsvalet i juli, både för sig själv och för Pakistans rörelse för rättvisa (PTI) som han grundade 1996.

Vid det historiska valet 2013, det första i Pakistan som följde på att en demokratiskt vald regering suttit en hel mandatperiod, var Khan en högljudd utmanare till den konservative PML-N-ledaren Nawaz Sharif. Då vann Sharif, men i fjol tvingades han bort från premiärministerposten efter korruptionsanklagelser som framkommit i och med Panamadokumenten.

Innan dess hade Khan hållit eldiga tal samt manat till Occupy-inspirerade protester i huvudstaden Islambad för att få Sharif att svara på korruptionsanklagelserna. Nyligen sade den forne cricketspelaren till nyhetsbyrån AFP att han anser att PTI i år har sin största chans hittills att ta makten.

I skvallerpressen

Lahorefödde Khan är känd och älskad sedan han 1992 ledde sitt land till dess hittills enda världscupseger i cricket. Men, efter att han inledde sin politiska bana,har han också kämpat med bilden av sig själv som playboy.

Som ung var han ett återkommande namn i skvallerpressen, bland annat under sitt första äktenskap med det brittiska societetslejonet Jemima Khan. Paret fick två söner och gick skilda vägar 2004, efter nio år. 2015 skiljde Imran Khan sig från sin andra fru, programledaren Reham Khan, efter bara tio månaders äktenskap.

ANNONS

De senaste åren har PTI-ledaren sökt framhålla sin religiösa sida, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det har bland annat resulterat i ökad popularitet bland landets konservativa pashtuner.

TT

Bakgrund: Sommarens val i Pakistan

Pakistans regering meddelade i december att allmänna val ska hållas den 15 juli 2018. Alla de 342 platserna i nationalförsamlingen står då på spel.

I landet finns ett stort antal småpartier men maktkampen kommer sannolikt att stå mellan de tre stora:

Muslimska förbundet (PML): Konservativt parti som ledde självständighetsrörelsen och står militären nära. Förhållandevis USA-vänligt. Har flera gånger splittrats, den största fraktionen är PML-N som vann det förra valet 2013. PML-N leds av Nawaz Sharif, som i och med valsegern blev premiärminister. Han tvingades dock att avgå förra sommaren i ljuset av korruptionsanklagelser som kommit fram i Panamadokumenten. Symbol: tiger.

Lätt vänsterinriktade Pakistanska folkpartiet (PPP): Ursprungligen ett socialistiskt och nationalistiskt parti som har rört sig mot den politiska mitten. Grundades på 1960-talet av Zulfikar Ali Bhutto. När denne avrättades tog dottern Benazir Bhutto över. Hon mördades under valkampanjen 2007 och nu är hennes och expresident Asif Ali Zardaris son Bilawal Bhutto Zardari ordförande. Han var för ung för att kandidera till parlamentet vid det förra valet men ställer upp i år. Symbol: pilbåge.

Pakistans rörelse för rättvisa (PTI): brukar beskrivas som en sociopolitisk rörelse, ett mittenparti som kämpar mot korruption och vill se utbildningsmöjligheter för alla. Viss populistisk framtoning, lockar många unga. Grundaren och ledare Imran Khan har varit starkt kritisk mot USA och dess drönarkrigföring. Symbol: cricketslagträ.

Källa: Landguiden

ANNONS