Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin äter lunch med EU:s utrikesministrar i Bryssel. Arkivfoto.
Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin äter lunch med EU:s utrikesministrar i Bryssel. Arkivfoto.

Nya EU-sanktioner mot öst

Ytterligare nio personer läggs till på EU:s sanktionslista för kriget i östra Ukraina. Samtliga tillhör de ryssvänliga utbrytarna i Donetsk och Luhansk.

ANNONS
|

"Mycket tydligt" ville utrikesminister Margot Wallström (S) redan på förhand att EU skulle markera och fördöma det ryska agerandet kring Azovska sjön, öster om den annekterade Krimhalvön.

- Det här verkar vara ett sätt att underminera styret i Ukraina, och också deras ekonomi, sade Wallström till TT efter att ha samrått med riksdagens EU-nämnd i fredags.

När EU:s utrikesministrar samlades på måndagen bönhördes utrikesministern åtminstone delvis. Ytterligare nio namn läggs nu till på den långa listan över personer som inte ska ges visum till EU och vars eventuella EU-tillgångar fryses.

ANNONS

Skälen är dock inte händelserna i Azovska sjön, utan i stället de "val" som hölls i de ryssvänliga utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk tidigare i höstas.

Vill ha fler?

Bland de nio nya på sanktionslistan – sex män och tre kvinnor – finns den nye Luhansk-ledaren Leonid Pasetjnik samt Vladimir Bidjovka, ordförande i Donetskrepublikens så kallade folkråd.

Totalt består därmed sanktionslistan nu av 164 personer och 44 företag eller organisationer.

Wallström öppnade redan i fredags för fler namn på listan, med anledning av händelserna på Azovska sjön.

- Vi har sagt att vi är öppna för att sanktionera fler, därför att det här är ett så tydligt folkrättsbrott och brott mot den europeiska säkerhetsordningen, och då bör det följas av konsekvenser. Det har jag också fått stöd för här i EU-nämnden, sade Wallström efter EU-nämndens möte.

Lunch med Klimkin

På EU-nivå diskuteras samtidigt ett ökat ekonomiskt stöd till Ukraina, särskilt inriktat på att hjälpa till med problemen för de ukrainska städer som ligger vid Azovska sjön.

Måndagens möte – där utrikesministrarna även fick chans att äta lunch med ukrainske kollegan Pavlo Klimkin – var dock Wallström inte med på. Hon var i stället på plats i Norge då Nobels fredspris delas ut i Oslo.

ANNONS
Bryssel/Stockholm, TT

Fakta: EU:s östsanktioner

EU:s medlemsländer har infört en rad olika sanktioner mot såväl ryska som ukrainska politiker, företag och organisationer med anledning av kriget i östra Ukraina sedan våren 2014.

Det handlar bland annat om visumstopp och frysta eventuella tillgångar i EU för över 160 personer som anses ha bidragit till att "destabilisera" läget. Även ett 40-tal företag har fått sina tillgångar frysta – även om de flesta inte haft några sådan i EU.

Ekonomiska sanktioner i form av lånebegränsningar, import- och exportförbud har även införts mot ett mindre antal stora statskontrollerade ryska banker, energibolag och försvarsindustrier.

Dessutom har handelssanktioner – import- och investeringsstopp samt förbud att ordna turisttjänster – införts riktat mot den ryskannekterade Krimhalvön och den fristående staden Sevastopol.

ANNONS