Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Arkivbild.

Nya anklagelser om ryska cyberattacker

Storbritannien anklagar Ryssland för att ha utfört omfattande cyberattacker mot flera länder de senaste åren. Ovärdiga anklagelser, svarar Ryssland.

Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt anklagade natten till torsdag den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för att ligga bakom cyberattacker mot politiska institutioner, företag, medier och idrottsorganisationer.

"Det här beteendemönstret visar deras vilja att verka utan hänsyn till internationell rätt eller etablerade normer, och att göra det med en känsla av straffrihet och utan konsekvenser", säger han i ett uttalande.

Tydligt budskap

Enligt Storbritanniens nationella cybersäkerhetsmyndighet NCSC tyder mycket på att GRU bland annat ligger bakom attackerna mot antidopningsorganisationen Wada i fjol och mot Demokraterna i USA 2016.

"Vårt budskap är tydligt: Tillsammans med våra allierade kommer vi att avslöja och reagera på GRU:s försök att undergräva den internationella stabiliteten", säger Jeremy Hunt.

Även Australiens regering pekar ut GRU som ansvariga för flera uppmärksammade cyberattacker.

"Diabolisk parfymcocktail"

Rysslands president Vladimir Putin har vid upprepade tillfällen bestämt förnekat Rysslands eventuella inblandning i attackerna. Och efter Jeremy Hunts uttalande går en av hans underställda ut och slår tillbaka mot anklagelserna: Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger att de är ovärdiga och en del av en större desinformationskampanj vars syfte är att skada ryska intressen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

- Det är en form av diabolisk parfymcocktail, säger hon om beskyllningarna.

Samtidigt har Nederländerna gått ut med att landet utvisat fyra ryska underrättelseofficerare som anklagas för att i april i år ha spionerat på Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Enligt Jeremy Hunt bör det skingra alla tvivel om att Ryssland ligger bakom mordförsöket på den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

- Den ryska regeringen behöver veta att om den trotsar internationell rätt så kommer det att få konsekvenser. De kommer att avslöjas och folk kommer att se den ryska regimen för den är, vilket är en organisation som försöker skapa instabilitet runt om i världen.