En begravningsprocession efter flygangreppet i provinsen Saada i Jemen den 23 augusti som krävde minst 40 liv. Arkivbild.
En begravningsprocession efter flygangreppet i provinsen Saada i Jemen den 23 augusti som krävde minst 40 liv. Arkivbild.

Ny FN-kritik efter attacker mot barn i Jemen

Saudiarabien måste respektera internationell humanitär rätt, skriver FN:s barnrättskommitté efter flera attacker mot civila. Den saudiskledda alliansen pekas ut som ansvarig för tre flygangrepp i Jemen i augusti som sammanlagt krävt minst 67 barns liv.

ANNONS
|

"Återigen får barn lida för de horribla attackerna i Jemen", skriver Renate Winter, ordförande i FN:s barnrättskommitté, i ett uttalande.

I de senaste angreppen den 23 augusti i distriktet al-Durayhimi i närheten av hamnstaden al-Hudaydah dödades 26 barn och 4 kvinnor. Enligt FN:s humanitära chef Mark Lowcock, som har krävt en oberoende utredning av händelsen, låg saudiskledda styrkor bakom attacken.

Militäralliansen har varken förnekat eller bekräftat att den ligger bakom just de bombningarna. Men FN anklagas för att publicera partiska rapporter och för att vara under press från Huthirebeller.

ANNONS

"FN sprider fördomar"

Den saudiskledda alliansens talesperson Turki al-Maliki avfärdar FN:s information som "fördomsfull" och baserad på "rebellhistorier", skriver nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt tillägger han att väpnade konflikter har ett pris.

- Det finns inga krig utan oavsiktliga civila förluster, säger al-Maliki.

40 skolbarn dödades

Den 9 augusti dödades fler än 50 människor – omkring 40 av dem skolbarn – i ett flygangrepp mot en buss i staden Dahyan i provinsen Saada. Den attacken har erkänts av den saudiskledda alliansen, som dock anser att den skedde i enlighet med humanitär rätt.

Den saudiskledda alliansen har stridit mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen sedan mars 2015. Alliansen har upprepade gånger anklagats för att bomba civila, men den har erkänt få misstag och anklagar rebellerna för att använda civila jemeniter som mänskliga sköldar.

TT

Fakta: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians att flygbomba rebellmål. Sedan dess har nästan 10000 människor dödats, de flesta civila, och miljontals drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebellerna mot honom, och han dödades.

ANNONS