Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stark medvind för Ciudadanos partiledare Albert Rivera.

Ny era inledd i spansk politik

Förändringens vindar blåser i spansk politik. De traditionella politiska partierna är under hård press och det politiska landskapet håller på att omformas i grunden. Sticker ut gör det växande mittenhögerpartiet Ciudadanos – som går en svår balansgång.

Spanjorerna tycks hjärtligt trötta på sina mutkolvar till politiker efter den stora korruptionsskandalen som skadat konservativa Partido Popular (PP) – och vars ledare Mariano Rajoy nyligen petades från premiärministerposten. Socialistpartiet PSOE:s Pedro Sánchez är den som tar över rodret, och längre fram stundar nyval.

Besvärlig sits

Till skillnad från andra partier har mittenhögerns Ciudadanos stark medvind, påpekar statsvetaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för Europapolitiska studier.

- Ciudadanos har nu den besvärliga situationen att de har väldigt höga opinionssiffror men de har inte tillräckligt med mandat för att agera politiskt i det här läget. För Ciudadanos är det bra med ett nyval då de kan stärka sin makt i parlamentet, säger Jakob Lewander och fortsätter:

- De bestämde sig för att välta den bräckliga jätten Partido Popular, samtidigt som Ciudadanos har vuxit så pass mycket att de måste kunna utgöra ett regeringsalternativ – och det blir svårt. Samtidigt som de ska appellera till Partido Populars väljarbas måste de förhålla sig kritiskt till Partido Popular.

Ny era

Det talas om att en helt ny era inleds i spansk politik. I likhet med många andra nationer i Europa går landet igenom en omvälvande period; i Spanien handlar det om en ökad politisk fragmentisering som försvårar det parlamentariska läget.

- Det är viktigt att låsningarna i parlamentet upphör, så att det går att göra politik igen och bedriva politiskt arbete. Det är också det som medborgarna vill ha, de vill ha reformer och en normalisering, säger Jakob Lewander till TT.