Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Ny arresteringsorder väntas mot Puigdemont

Spaniens högsta domstol kommer att förnya den europeiska arresteringsordern mot Kataloniens expresident Carles Puigdemont. Detta när den första delen i utredningen mot honom läggs fram, erfar spanska medier.

Högsta domstolen hoppas att arbetet med att precisera anklagelserna mot Puigdemont och hans exkollegor i den avsatta katalanska regionregeringen ska vara färdigt till i slutet av mars, eller början av april, rapporterar El País.

Därefter kommer den europeiska arresteringsordern att återaktiveras, uppger källor till tidningen.

Eftersom man då mer i detalj kan presentera bevisningen mot Puigdemont för myndigheterna i Belgien – där han befinner sig i exil – är chansen större att ett gripande kan komma till stånd. Den tidigare arresteringsordern mot honom drogs tillbaka i början av december, eftersom domaren befarade att Puigdemont och hans kompanjoner i det skedet inte skulle ha kunnat lämnas ut för uppror – eftersom brottsrubriceringen, som den då formulerats, inte hade någon motsvarighet i det belgiska rättsväsendet.

När domaren Pablo Llarena slagit fast brottsrubriceringarna kommer dessutom Puigdemont, liksom bland andra den före detta vice regionpresidenten Oriol Junqueras, att förlora sin status som ledamöter i det katalanska parlamentet, skriver La Vanguardia.

Kataloniens separatister, som vann en knapp majoritet i nyvalet i december, vill att Puigdemont ska sväras in som regionpresident. Men efter det att författningsdomstolen nyligen slog fast att han måste vara fysiskt närvarande, så har talmannen Roger Torrent beslutat att skjuta upp omröstningen.