Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Min röst kan inte tystas", säger 22-åriga Alaa Salah.

"Nubisk drottning" symbol för Sudanrevolution

En 22-årig arkitekturstudent klättrade upp på ett biltak – och blev ansiktet utåt för Sudans historiska proteströrelse.

En skymningsblå himmel omsluter Khartum. På den stora platsen intill militärens högkvarter rör sig ett hav av människor som en enda kropp. Spridda trummors rytmiska slag pulserar genom folkmassan.

En vitklädd gestalt kliver plötsligt upp ovanpå en parkerad bil, och höjer armarna mot himlen. Sedan tar hon sats.

Med folket i sin hand sjunger hon korta, rytmiska verser: "de dödade oss i religionens namn", "de fängslade oss i religionens namn", "men religionen är inte förövaren".

Efter varje vers får hon samma svar. Ett kort ord:

"Thawra!" "Revolution!"

Ett infall

Bilderna och videoklippen på en skanderande Alaa Salah har spridits över hela världen. 22-åringen har gett ett ansikte till proteströrelsen som tog fart i december i fjol, som inleddes som ett svar på den skyhöga inflationen och de höjda matpriserna.

Sedan dess har rörelsen allt mer kommit att kräva president Omar al-Bashirs avgång.

När Alaa Salah klättrade upp på en bil hade hon redan varit på ett tiotal olika demonstrationer. Med sig bar hon ett häfte med revolutionära dikter, tänkt att inspirera folkmassan som campat utanför militärens högkvarter i Khartum i flera dagar.

"Kulor dödar inte. Det är folkets tystnad som dödar", står det i en av dikterna.

Det var ett plötsligt infall som fick Alaa Salah att ta ton den där måndagskvällen. Hon har aldrig tidigare varit politiskt engagerad, men har uppfostrats till att älska sitt land, säger hon i en intervju med brittiska the Guardian.

- Sedan rörelsens början har jag varit på gatorna varje dag och demonstrerat.

På torsdagen uppgav militären att al-Bashir, som styrt Sudan i 26 år, har tvingats bort från makten.

Kvinnors roll

Kvinnor har spelat en central roll i proteströrelsen i Sudan. Det har gett en betydande underton till bilderna på Salah, liksom hennes skira, vita dräkt.

Stilen härmar de klänningar som bars av drottningar, kallade kandaker, som regerade i Nubien – ett förhistoriskt kungarike som omfattade ett landområde utmed floden Nilen i norra och östra Afrika. På sociala medier omskrivs Alaa Salah som rörelsens "kandake queen".

"Sudanesiska kvinnor har alltid deltagit i revolutioner i vårt land. Det är en del av vårt arv. Jag är stolt över att vara en del av den här revolutionen, och glad över att vi nu har nått vårt första mål", skriver Alaa Salah i en tweet.

Uppmärksamheten kring Alaa Salah har gjort att hon mottagit dödshot, enligt en annan tweet.

"Men jag tänker inte vika mig. Min röst kan inte tystas".