Ståendes på en scen på Rutgers University i New Jersey gör Hillary Clinton hätska utfall mot Republikanernas Donald Trump – och lovar en ljus framtid. På podiet finns också rockstjärnan Jon Bon Jovi, som presenterat "Mrs C".
Ståendes på en scen på Rutgers University i New Jersey gör Hillary Clinton hätska utfall mot Republikanernas Donald Trump – och lovar en ljus framtid. På podiet finns också rockstjärnan Jon Bon Jovi, som presenterat "Mrs C".

Nu säkrar Clinton kandidaturen

På tisdag lyfter sannolikt New Jerseys och Kaliforniens väljare Demokraternas Hillary Clinton över den magiska delegatsgränsen 2 382, som säkrar presidentkandidaturen. Rivalen Bernie Sanders lovar ändå att fortsätta sin kampanj fram till partikonventet.

ANNONS
|

Ståendes på en scen på Rutgers University i New Jersey gör Hillary Clinton hätska utfall mot Republikanernas Donald Trump – och lovar en ljus framtid. På podiet finns också partiets stjärnskott Cory Booker, New Jerseysenator och en möjlig vicepresidentkandidat, samt hemmasonen och rockstjärnan Jon Bon Jovi, som presenterat "Mrs C". Bland de knappt tusen åhörarna i publiken står Freille StAnge Frederick.

- Hon är rätt kvinna för jobbet och kommer att leda landet framåt. Det bra överväger det dåliga, säger hon.

ANNONS

StAnge Frederick stöttade tidigare den självutnämnde demokratiske socialisten Bernie Sanders, men har bytt sida.

- En del av hans förslag är för kontroversiella för Demokraterna. Även om mycket låter bra så förstår jag inte hur det ska gå att genomföra, som exempelvis gratis utbildning.

"Stor enchilada"

Clinton leder i opinionsmätningarna i det 142 delegater rika New Jersey på östkusten, men Bernie Sanders anhängare har inte gett upp. Sanders har intensivkampanjat i USA:s mest folkrika delstat Kalifornien, som också går till valurnorna på tisdag och där hela 546 delegater står på spel.

Primärvalet där ser ut att bli stenhårt. Sanders, som kallat Kalifornien för "den stora enchiladan", drog nyligen en publik på 20000 i Oakland och den senaste veckan har mätningar antytt att han leder där med knapp marginal.

Men Demokraternas delegater fördelas proportionerligt och Clinton behöver bara cirka 30 för att säkra kandidaturen – om man räknar in superdelegaterna, som röstar efter eget huvud (men dock kan ändra sig när som helst fram till konventet). Faktum är att Clinton kan nå över gränsen redan innan vallokalerna i Kalifornien stänger.

ANNONS

Kallas drömmare

Men Bernie Sanders anhängare är fast övertygade om att det finns en väg till kandidaturen. Vid en tågstation i Hoboken i New Jersey delar Daniel Perez ut flygblad som visar vilka frågor som skiljer Demokraternas aspiranter åt. Sanders reformer är fullt möjliga och kan delvis bekostas med neddragningar inom det militära, menar Perez.

- De kallar honom en drömmare men alla som någonsin förändrat något har kallats drömmare. När jag frågar folk vad de gillar med Hillary Clinton är det få som har ett svar. De flesta röstar på henne för att hon är ett bekant ansikte. De stora medierna har hjälpt henne.

I dag uppger 25 procent av Sanders fans att de inte kommer att rösta på den förra utrikesministern Clinton om det blir hon som ställs mot Donald Trump i höstens val. Daniel Perez är en av dem.

- Jag vägrar välja mellan två onda ting.

ANNONS

Till konventet

Vermontsenatorn har lovat att fortsätta sin kampanj fram till konventet i juli men statsvetaren David Redlawsk vid Rutgers University anser att hans möjlighet att ta hem nomineringen redan är borta.

- Matematiken talar emot honom. Han måste övertyga ett mycket stort antal superdelegater, det tror jag är omöjligt särskilt som Clinton har fler delegater, superdelegater, röster och delstater.

Sanders kan dock hänvisa till opinionsmätningar som visar att han skulle stå sig bättre mot Trump än Clinton i ett presidentval. Ett annat halmstrå är att utredningen av Clintons omstridda privata e-postserver leder till åtal, anser Redlawsk.

- Man ska aldrig säga aldrig, men jag anser att chanserna att det skulle hända är väldigt nära noll.

Dra sig ur?

Även om Clinton når delegatsmajoritet i New Jersey så kommer valet i Kalifornien att vara betydelsefullt. Vinner Sanders den stora delstaten i väst har han lättare att motivera kampanjens fortgång.

ANNONS

- Han fortsätter för att han har ett meddelande han vill sprida och han vill även ha inflytande under konventet, säger Redlawsk.

Under måndagsmorgonen kom beskedet att Hillary Clinton vinner primärvalet i Puerto Rico.

Många demokrater, som senatens minoritetsledare Harry Reid, har uppmanat Sanders att dra sig ur kampen.

Bakgrund: Primärvalens slutspurt

Tisdagen den 7 juni håller både Demokraterna och Republikanerna primärval i Kalifornien, New Jersey, Montana, New Mexico och South Dakota. I North Dakota håller Demokraterna dessutom nomineringsmöten. Därefter återstår ett enda primärval, Demokraternas i huvudstadsområdet Washington DC den 14 juni.

På den republikanska sidan har affärsmannen Donald Trump redan säkrat de delegatsröster som krävs för att få partiets presidentkandidatur. Primärvalen hålls ändå.

Hos Demokraterna tampas fortfarande den förra utrikesministern Hillary Clinton och Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Kalifornien, kallad Den gyllene staten, är USA:s folkrikaste delstat med 546 demokratiska delegater. Valet är delvis öppet, väljare som är registrerade som demokrater eller oberoende kan rösta, vilket bör gynna Sanders.

New Jersey, kallad Trädgårdsstaten, är tisdagens näst största delstat med 142 demokratiska delegater. Enbart registrerade demokrater får rösta men det går att registrera sig i vallokalen.

Kandidaterna väljs formellt på partiernas konvent i juli.

Opinionsmätningar visar att både Sanders och Clinton i dagsläget skulle slå Trump i ett presidentval, men Sanders marginal är betydligt större. Hillary Clinton och Donald Trump skulle bli de två minst omtyckta presidentkandidaterna någonsin.

Källa: Politifact, The Washington Post, Los Angeles Times

Fakta: Demokraternas superdelegater

Demokraternas 712 superdelegater är partihöjdare som inte är bundna av primärvalsresultatet i sin hemstat och som har varsin röst på konventet. De röstar helt efter eget huvud och deras röster adderas till de 4051 delstatsdelegaterna (som röstar i enlighet med resultatet i primärvalet eller nomineringsmötet i hemstaten).

Hillary Clinton har redan lovats stöd av mer än 500 superdelegater. Många fattade sina beslut tidigt under valrörelsen och Sanders hoppas att övertygande opinionssiffror gentemot Republikanernas Donald Trump i kombination med en stark avslutning i de kvarvarande delstaterna ska få så många att byta sida att han kan säkra kandidaturen.

Delegaterna är de som formellt utser presidentkandidaten. Omröstningen hålls på partikonventet den 21-25 juli i Philadelphia.

Källa: Politico med flera

ANNONS