Personal i skyddsklädsel desinficerar en station för kollektivtrafik Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Bilden är tagen 17 maj.
Personal i skyddsklädsel desinficerar en station för kollektivtrafik Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Bilden är tagen 17 maj. Bild: AP/TT

Nordkoreas plan mot covid: Ingefära och salt

Coronaviruset sprider sig snabbt i Nordkorea. Samtidigt finns det inget vaccinationsprogram i landet och sjukvården är hårt eftersatt. Från regimens håll rekommenderar man saltvatten, ingefära och värktabletter i kampen mot covid-19.

ANNONS

När pandemin bröt ut i början av 2020 stängde Nordkorea gränsen i ett försök att hålla viruset borta. Fram till förra veckan hävdade Pyongyang att man lyckats.

Men nu sprider sig viruset snabbt i den slutna diktaturen.

På fredagen rapporteras 263 370 nya fall av "feber", som regimen kallar det, skriver The Guardian.

Avböjt vaccin

Man uppger också att ytterligare två personer har dött till följd av febersjukdomen, vilket innebär att omkring 70 dödsfall nu registrerats enligt den officiella statistiken.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter gör gällande att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och de officiella siffrorna bedöms vara manipulerade.

ANNONS

Nordkorea har dessutom avböjt erbjudanden om vaccinleveranser från flera länder, däribland Kina.

Ovetenskapliga metoder

I stället för vaccin uppmanas medborgarna att ta till ovetenskapliga metoder både för tillfrisknande och i förebyggande syfte, rapporterar BBC med hänvisning till statligt kontrollerade medier.

I partiorganet Rodong Simnun, landets största tidning, förordas ett te med ingefära eller honung för alla med milda symptom.

I en annan artikel från statligt håll intervjuades ett par som rekommenderade att gurgla med saltvatten morgon och kväll. Enligt den regimkontrollerade nyhetsbyrån KCNA har "tusen ton" salt levererats till huvudstaden i syfte att framställa en "antiseptisk lösning".

Vaccin mot covid-19 i Nordkorea

Nordkorea har via det internationella vaccinsamarbetet Covax fått flera erbjudanden om vaccin – både doser av Astra Zeneca och av kinesiska Sinovac.

Landet har dock tackat nej – troligtvis på grund av tveksamheter kring dess effektivitet och ovilja att acceptera övervakningskrav.

Nordkoreas vårdsystem beskrivs vara i sönderfall och sakna nödvändiga mediciner och utrustning. Landet saknar dessutom de kylanläggningar som krävs för både Pfizers och Modernas varianter.

Källa: AP, AFP

ANNONS