En storbildsskärm i Tokyo visar Nordkoreas diktator.
En storbildsskärm i Tokyo visar Nordkoreas diktator.

Nordkorea: Vill ha samma styrka som USA

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att landets mål är att styrkemässigt kunna mäta sig med USA, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. Landets kärnvapenprogram ska fortsätta – trots nya sanktioner – och är snart färdigt.

ANNONS
|

Kim Jong-Un uppges själv ha övervakat den senaste robotuppskjutningen från Nordkorea. Enligt KCNA rör det sig om en nyligen utvecklad robot av en typ kallad Hwasong-12, en medel- till långdistansrobot. Det är samma slags typ som sköts upp i slutet av augusti och som landet tidigare hotat skjuta mot Guam.

Roboten är nu redo att användas, säger han enligt AP. Testet visade att den har den kapacitet man vill ha och att den är stabil, heter det från KCNA.

Det slutgiltiga målet är att nå upp till USA:s styrka och därmed få USA att inte våga prata om ett militärt alternativ för Nordkorea, uppges Kim Jong-Un säga.

ANNONS

Räds inte sanktioner

Landets kärnvapenprogram ska fortsätta, trots de nya FN-sanktioner som säkerhetsrådet i veckan röstat igenom, säger han, enligt AP. Målet för det har nästan nåtts, säger han också, "trots obegränsade internationella sanktioner".

- Som hela världen har erkänt, har vi nått allt detta trots FN:s sanktioner som har pågått i årtionden, säger Kim Jong-Un enligt KCNA.

Roboten, som sköts upp tidigt på fredagen, flög över norra Japan innan den slog ner i havet. Den färdades omkring 370 mil och nådde en maxhöjd på 77 mil, enligt den sydkoreanska militären. Det är både längre och högre än vid någon tidigare uppskjutning.

Som svar har USA:s president Donald Trump sagt att landets alternativ för Nordkorea är "effektiva och överväldigande", enligt CNN.

FN fördömer

En rad världsledare har fördömt den senaste robotuppskjutningen, vid sidan av FN:s extrainkallade säkerhetsråd.

På mötet diskuterades inte ytterligare nya sanktioner utan det var till för att få en gemensam reaktion på robottestet, enligt svenske FN-ambassadören Olof Skoog.

- Jag tror inte vi har provat alla möjliga vägar utan det finns fortfarande utrymme för kreativ diplomati, säger Olof Skoog till TT.

ANNONS

Han kallar dock frågan den "svåraste vi har" i säkerhetsrådet.

Nytt möte

Sent i måndags antogs nya FN-sanktioner, som bland annat begränsar importen av olja.

FN:s säkerhetsråd ska ses igen på torsdag för att diskutera krisen kring Nordkorea, uppger diplomater till flera medier.

USA har efterfrågat mötet och syftet är att diskutera hur rådet bättre kan arbeta för att de resolutioner som tidigare antagits mot spridningen av kärnvapen också efterlevs, säger en amerikansk källa till AFP.

Det är den andra roboten som skjutits över Japan på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan. Nordkorea har genomfört 19 provskjutningar av ballistiska robotar bara i år, enligt Seoul.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. I veckan antog FN:s säkerhetsråd nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig och både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS