Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild.
Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild.

Nordkorea: Frigivning av fångar kan vara nära

De tre amerikanska fångarna i Nordkorea kan vara nära ett frigivande. Det skulle vara en signal om att diktatorn Kim Jong-Un är villig att kompromissa i de kommande förhandlingarna med USA, enligt en Nordkoreaexpert.

ANNONS
|

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, sitter fängslade anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppger flera källor att fångarna skulle kunna komma att friges redan under lördagen. Andra källor uppger att det kan dröja ytterligare några dagar.

Inte avgörande

Men att frigivandet skulle vara en förutsättning för det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un tror inte Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

- Men det är en signal från Nordkorea om att man visar en kompromissvilja och tar samtalen seriöst, säger han på telefon till TT från Sydkorea där han befinner sig efter att ha besökt Nordkorea med en delegation från ISPD.

ANNONS

De amerikanska soldater som varit saknade sedan Koreakriget på 1950-talet är en annan fråga som är viktig för amerikanerna och som troligen kommer att tas upp under toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

- Det finns ett antal sådana frågor som man snabbt kan komma överens om utan politiska eftergifter, säger Niklas Swanström.

Medveten strategi

För Nordkorea är ett frigivande av de amerikanska fångarna också en medveten strategi för att sätta press på USA att erbjuda någonting i gengäld, anser Swanström. Men det handlar inte bara om att lätta på de internationella sanktionerna.

- Sanktionerna påverkar givetvis men de har inte brutit ryggen på Nordkorea. Det är något som man ser väldigt tydligt när man reser i landet. Man är mer strategiskt orienterad med normalisering av relationer och fredsavtal, säger Niklas Swanström.

TT

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

ANNONS