Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det danska marinfartyget Esbern Snare. Arkivbild
Det danska marinfartyget Esbern Snare. Arkivbild Bild: Lars Magne Hovtun /NTB/TT

Nigeria vill ställa danska soldater till svars

I Danmark pågår rättegången mot en nigeriansk man åtalad för att ha satt danska soldaters liv i fara i en eldstrid. Men Nigeria vill att han släpps och att danska soldater ska ställas inför rätta.

Det var i november förra året som det danska militärfartyget Esbern Snare blev attackerat av förmodade pirater under ett patrulluppdrag i Guineabukten. Fyra angripare dödades i eldstriden och den nu åtalade skadades och fördes till Danmark för vård.

Nigerias utrikesdepartement kräver att han släpps fri och att Danmark ber om ursäkt för händelserna, skriver Weekendavisen.

– Dessutom kräver vi att den danska flottpersonal som var inblandade i dödandet av nigerianerna ska ställas inför rätta, säger Nicholas Ella, chef för den juridiska avdelningen på Nigerias utrikesdepartement, till tidningen.

Han tillägger att den nigerianska marinen ifrågasätter den danska versionen av händelsen.

Inga danskar kom till skada och enligt det danska försvaret avlossades skotten i självförsvar.

Enligt Weekendavisen krävde Nigeria på ett möte med danska utrikesdepartementet i maj att den förmodade piraten skulle utlämnas. Danska UD bekräftar att man känner till önskemålet från Nigeria, men vill inte i övrigt kommentera samtalen mellan länderna.