Israels premiärminsiter Benjamin Netanyahu och president Joe Biden på en bild från 2016, när Biden var vicepresident i USA. Arkivbild.
Israels premiärminsiter Benjamin Netanyahu och president Joe Biden på en bild från 2016, när Biden var vicepresident i USA. Arkivbild. Bild: Michel Euler/AP/TT

Netanyahu avfärdar Bidens krav

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vägrar att ge upp planerna på den lag som lett till kraftiga protester i landet.

ANNONS

Förslaget är just nu lagt på is, men USA:s president Joe Biden har sagt att Israel helt bör överge planerna.

– De kan inte fortsätta på den här vägen, och jag har liksom gjort det klart, sade Biden som uttryckte sin oro över situationen.

Netanyahu svarar att Israel är ett suveränt land som "fattar sina beslut enligt sitt folks vilja och inte baserat på påtryckningar från utlandet, inklusive från de bästa vänner".

Det ovanliga meningsutbytet mellan de två allierade kom sedan Netanyahu i måndags backade och pausade behandlingen av det omstridda lagförslaget, som enligt kritikerna hotar Israels status som demokratiskt land. Pausen varar till parlamentet knessets nästa session om ungefär en månad.

ANNONS

Biden säger att han hoppas att det omstridda lagförslaget slopas och att Netanyahu förhoppningsvis når en kompromiss.

ANNONS