Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De misstänkta ryska agenterna "Ruslan Bosjirov" (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella propagandakanalen RT. Arkivbild.

"Nervgiftsryssar" kopplas till spiontjänst

De båda män som Storbritannien pekar ut för nervgiftattacken i Salisbury är agenter i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, rapporterar den ansedda undersökande journalistgruppen Bellingcat.

"Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov”, som de påstås heta, pekades den 5 september ut av brittiska åklagare för nervgiftattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.

Genom bland annat en analys av de misstänkta torpedernas läckta passakter knyter Bellingcat dem till GRU. I båda finns hemligstämplar, som säger att information inte får efterforskas. I anslutning till stämplar i båda akterna finns samma kryptiska uppsättning siffror. Dessa, visar Bellingcat, är identiska med ett telefonnummer till den adress där GRU har sitt huvudkontor i Moskva.

Snarlika passnummer

De utpekade agenternas pass är utfärdade 2016 av något som kallas enhet 777001. Den används endast för pass till högt uppsatta myndighetspersoner och agenter, enligt uppgift till Bellingcat. Deras pass har bara tre löpnummer efter varandra. Ett tredje pass, som tillhör en tidigare utpekad spion, har bara 26 löpnummer ifrån Petrovs och ingår alltså i samma begränsade serie.

De undersökande journalisterna har också kommit över uppgifter om Petrovs utlandsresor, en mängd kortare turer runtom i Europa (flera gånger till Storbritannien) och Asien.

Påstådda turister

Petrov och Bosjirov hävdade sin oskuld i en intervju med den ryska statliga propagandakanalen RT. Deras version är att de var turister som länge hade planerat sin resa till Salisbury.

I en tidigare granskning ifrågasattes den uppgiften också av Bellingcat. Det ryska flygbolaget Aeroflots passageraruppgifter visar att de båda ryssarna bokade sitt flyg till London så sent som kvällen före, den 1 mars. De gjorde två besök i Salisbury, den 3 och 4 mars, och flög hem den 4 mars. Samma dag hittades Sergej och Julia Skripal förgiftade.

Det har också visat sig att "Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov” inte förekommer i ryska befolkningsregister innan deras inhemska id-kort utfärdades 2009 och 2010.

Ryssland förnekar bestämt nervgiftattacken.