Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May under dagens debatt.

Nej till allt i brittiska parlamentet

Åtta vägledande förslag valdes ut i det brittiska parlamentet som skulle kunna staka ut vägen för brexit. Samtliga röstades ner. Samtidigt har talmannen meddelat att han inte tänker tillåta en tredje omröstning så länge premiärminister Theresa May vägrar ändra sitt avtal.

De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.

Men ingen av de vägledande alternativen vann någon majoritet. Närmast kom ett förslag om att Storbritannien ska förhandla om att permanent ingå i en tullunion med EU. Förslaget förlorade med 264 mot 272 röster. När talmannen John Bercow läste upp resultatet gick ett sus genom underhuset.

Högst antal ja-röster fick förslaget om folkomröstningen med 268 röster.

Försöker få stöd

Vad gäller huvudfrågan – den om själva brexitavtalet – så försvarade Theresa May sin ståndpunkt i parlamentet på förmiddagen. Senare på kvällen mötte hon med konservativa ledamöter för att försöka få över dem på sin sida. Det var efter mötet som nyheten briserade om att hon är beredd att avgå om avtalet godkänns – allt för att vinna över skeptiska röster.

Brexitministern Stephen Barclay säger att regeringen kommer att lägga fram förslag om att parlamentet ska sammanträda på fredag för att eventuellt kunna hålla en tredje omröstning då. Han framhåller också att onsdagskvällens röstresultat speglar att det inte finns någon väg framåt annat än den Theresa May angett.

Men talmannen John Bercow har upprepat vad han sagt förut om att avtalet måste ha förändrats väsentligt för att en tredje omröstning ska tillåtas.

Spekulationer om avgång

Efter att May gett det drastiska beskedet om att hon kan tänka sig att lämna över ledarskapet så anslöt fler konservativa medlemmar till hennes sida, säger ledamoten och brexitförespråkaren Andrew Percy till BBC. Men vissa vacklar fortfarande.

- Jag hoppas att det här övertygar dem nu, säger han.

Hur processen går vidare är inte solklart. På måndag kan parlamentet eventuellt hålla en ny vägledande omröstning. Men samtidigt skulle en huvudomröstning kunna ske redan i veckan.

- Premiärministern kan baxa fram ett avtal på torsdag eller fredag. Om hon lyckas är ingen gladare än jag, säger Mays partikamrat Oliver Letwin, som lade fram förslaget om att låta parlamentet ta över omröstningarna.

En ny omröstning om avtalet kommer bara att läggas fram i parlamentet om det finns en realistisk möjlighet till framgång, säger Mays talesperson.

Bättre med halv limpa

Partikamraten Jacob Rees-Mogg, en av de starkaste förespråkarna för brexit och motståndare till det nuvarande utträdesavtalet, säger att han kan komma att stötta avtalet om Theresa May får med sig nordirländska partiet DUP.

Han vidhåller att avtalet inte är bra men anser att det nu pågår försök att helt stoppa brexit, och att det är bättre att lämna EU med ett dåligt avtal än inte alls.

- En halv limpa är bättre än inget bröd, säger han till BBC Radio.

Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel beslutades att Storbritannien ska lämna EU utan avtal den 12 april om inte avtalet godkänns, eller om en tredje omröstning om det inte hålls. Men om avtalet får grönt ljus förlängs tidsfristen till den 22 maj, så att nödvändig lagstiftning hinner komma på plats. Under kvällens omröstning i det brittiska parlamentet slogs dessa datum också fast.