Människor protesterar i Moskva efter att Aleksej Navalnyj dömts till fängelse den 2 februari.
Människor protesterar i Moskva efter att Aleksej Navalnyj dömts till fängelse den 2 februari. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Navalnyjanhängare gripna inför massprotest

Flera av Aleksej Navalnyjs anhängare har frihetsberövats dagen före de protester som tros locka en halv miljon ryssar. Enligt observatörsgruppen OVD-Info har även razzior genomförts på två av oppositionspolitikerns lokala kontor.

ANNONS

Enligt organisationen har i nuläget fem allierade till Navalnyj i olika regioner frihetsberövats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På tisdagseftermiddagen hade över 465 000 människor, nästan hälften av dem huvudstadsbor, uppgett på sajten free.navalny att de kommer att delta i onsdagens protester. Demonstranterna kräver Aleksej Navalnyjs frisläppande och ett "fritt Ryssland utan Putin".

"Aleksej står inför döden i strafflägret, och alla som är redo att kämpa för frihet kommer snart att ses som brottslingar de med. Nu är sista chansen att förhindra detta", skriver arrangörerna bakom den landsomfattande demonstrationen på sajten.

Den ryska kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor uppmanade under måndagen samtliga plattformar som sprider information om "osanktionerade massevenemang" att omedelbart radera innehållet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Inga demonstrationer har fått tillstånd av polisen.

ANNONS

Straffbart dela information

Enligt den ryska åklagarmyndigheten gör sig den som uppmanar till deltagande i osanktionerade protester skyldig till brott, med så kallat administrativt frihetsberövande i straffskalan. Att dela information om protester kan även föra med sig böter på upp till motsvarande runt 440 000 svenska kronor, skriver Interfax.

Protesterna väntas gå av stapeln klockan 19 på onsdagskvällen, lokal tid, i en mängd ryska städer. Arrangörerna uppmanar alla ryssar som är emot korruption, förtryck och politiska mord att gå ut på gator och torg.

"Om hundratusentals människor går ut för att protestera fredligt kan våra krav inte ignoreras", skriver de.

Putin håller tal

På tisdagen nekades Aleksej Navalnyjs personliga läkarteam än en gång tillträde till sin patient, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i den straffkoloni där han suttit fängslad sedan i februari. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar. Ryska fängelsemyndigheter uppger att 44-åringens tillstånd är "tillfredsställande", medan hans medarbetare och anhängare blir alltmer oroliga.

Samma dag som de landsomfattande protesterna planerar president Vladimir Putin att hålla sitt årliga tal till det ryska parlamentet. Under fjolårets tal i januari meddelade Putin en rad grundlagsändringar som senare klubbades igenom under en folkomröstning, däribland den "återställning" av presidentens mandatperioder som ger 68-åringen möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

ANNONS

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och dömdes därefter till fängelse.

ANNONS