Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj syns på en videolänk från en rättssal i ryska Kovrov den 2 september.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj syns på en videolänk från en rättssal i ryska Kovrov den 2 september. Bild: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Navalnyj redo att kämpa mot kriget

Aleksej Navalnyjs team är redo att återuppliva sitt arbete i Ryssland, uppger oppositionsledarens medarbetare i en video som publicerats på Youtube.

ANNONS
|

Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, båda uppsatta på Rysslands lista över terrorister och extremister, säger i videon att den ryska regimen har försvagats och att det är dags för "ett nytt nätverk" att verka som en "underjordisk gerillagrupp" i landet. Enligt videon är gruppen redo att kämpa mot kriget i Ukraina och president Vladimir Putins ökade mobilisering, rapporterar USA-stödda Radio Free Europe.

Både Volkov och Zjadanov lever i exil. De senaste månaderna har ytterligare flera av Navalnyjs medarbetare flytt Ryssland av rädsla för sin säkerhet. Enligt Zjadanov är säkerheten prio ett och ett system för att säkerställa att gruppens kommunikation går under radarn har därför upprättats.

ANNONS

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som 2020 förgiftades med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok, sitter sedan februari 2021 fängslad i ett högsäkerhetsfängelse i Ryssland.

Navalnyj grundade 2011 antikorruptionsstiftelsen FBK. I fjol stämplade Kreml organisationen som "extremistisk".

ANNONS