Andrea Nahles, som spås bli vald till tyska Socialdemokraternas partiledare på söndag. I bakgrunden partikamraten och finansministern Olaf Scholz. Arkivbild.
Andrea Nahles, som spås bli vald till tyska Socialdemokraternas partiledare på söndag. I bakgrunden partikamraten och finansministern Olaf Scholz. Arkivbild.

Nahles favorittippad då SPD väljer ny ledare

Den segertippade gruppledaren – eller utmanaren från Flensburg? I helgen samlas tyska Socialdemokraterna i Wiesbaden för att välja ny ordförande. En sak är säker: Nästa partiledare blir en kvinna.

ANNONS
|

Valet i Wiesbaden ses av många som avgjort på förhand. Redan i februari gav partiledningen sitt enhälliga stöd till Andrea Nahles som efterträdare till Martin Schulz, vars tid vid rodret präglades av turbulens och opinionssiffror i fritt fall.

Nahles är gruppledare i förbundsdagen och har ofta beskrivits som en del av partiets vänsterflygel, men hon tillhörde ja-lägret i den infekterade debatten om ett förnyat regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater (CDU). Merkels parhäst Annegret Kramp-Karrenbauer, nyvald partisekreterare för CDU, har hyllat henne som "en pålitlig motpart".

Den favorittippade gruppledaren utmanas av Simone Lange, borgmästare i Flensburg, som något oväntat meddelade sin kandidatur tidigare i år. Lange har kritiserat koalitionen med Merkels kristdemokrater, och anklagar Nahles för att ha misslyckats med att förnya partiet under sin tid som generalsekreterare. Hon står i många frågor ännu mer till vänster än Nahles.

ANNONS

Valet av ordförande är enda programpunkten under söndagens partikongress, som inleds klockan elva på förmiddagen.

TT

Fakta: Andrea Nahles

Gruppledare i förbundsdagen för Socialdemokraterna (SPD) sedan september 2017. Segertippad inför helgens partiledarval i Wiesbaden.

Född 1970 i Mendig i västra Tyskland, mellan Köln och Frankfurt. Masterexamen i litteraturvetenskap med inriktning mot germanistik.

Tidigare bland annat ordförande för ungdomsförbundet Jusos, generalsekreterare och arbetsmarknads- och socialminister.

Källa: SPD

Fakta: Simone Lange

Borgmästare i Flensburg sedan januari 2017. Utmanar partiledningens kandidat Andrea Nahles.

Född 1976 i Rudolstadt i dåvarande Östtyskland.

Tidigare ledamot i Schleswig-Holsteins delstatsparlament. Har även arbetat som kriminalpolis i Flensburg.

Källa: SPD

ANNONS