Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att ha röstat i lokalvalen i sin egen hemkommun utanför London.
Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att ha röstat i lokalvalen i sin egen hemkommun utanför London.

Nära mayday för Theresa May

Försvarsministern har fått sparken. Rejäla bakslag väntar i lokalvalen och en eventuell brexituppgörelse med Labour får stenhård kritik redan på förhand. Maj har inletts som ännu en månad i nöd för Storbritanniens premiärminister Theresa May.

ANNONS
|

Onsdagens dramatiska sparkande av försvarsminister Gavin Williamson dominerar fullständigt i Storbritanniens alla tv-sändningar och tidningsstånd.

"Du är sparkad! – Det var inte jag" lyder exempelvis den dubbla rubriken i Daily Mail där premiärminister May och ex-minister Williamson ställs mot varandra.

Williamson anklagas för att ha varit den läcka som gjorde att regeringen knappt ens hann avsluta sin sekretessbelagda diskussion om framtida 5G-nät och kinesiska Huawei i förra veckan innan alla detaljer fanns ute. Nu finns till och med krav på att åtala honom, även om regeringen tills vidare anser att avgången räcker.

ANNONS

Bakslag väntar

Turerna kring Williamson förstärker ytterligare det nödläge som Theresa May verkar sjunka allt djupare in i.

"Den här regeringen omges nu av en känsla av fullständigt förfall", konstaterar tidningen The Times.

Ex-försvarsministern – som fortsatt nekar till att ha läckt någonting – väntas nu snabbt sälla sig till Mays interna motståndare i Konservativa partiet. Och de är redan många.

Till råga på allt talade det mesta för ett svidande nederlag för partiet i torsdagens lokalval, om totalt nästan 9000 fullmäktigeplatser runt om i landet.

Även om många av valen hölls i områden med relativt säkert stöd för de konservativa väntades partiet tappa upp till 1000 mandat och göra sitt värsta lokalval sedan 1990-talet.

Missnöje om brexit

Många röster har gått förlorade i den utdragna cirkusen kring brexit. Trots alla löften till allmänheten har Storbritannien fortfarande inte lämnat EU, sedan parlamentet inte kunnat enas om det utträdesavtal som May förhandlat fram med Bryssel.

I Peterborough, en dryg timmes tågfärd norr om London, försöker ändå partiets representanter hålla god min när TT kommer på besök.

- Jag stöder Theresa May väldigt starkt. Hon har överlevt förtroendeomröstningar och hållit sin linje, säger Shamraiz Ali utanför en bowlinghall som tillfälligt tjänstgör som vallokal.

ANNONS

- Vad vi nu borde göra är att stå upp för premiärministern och leverera brexit. Det vore bra inte bara för oss utan även EU, anser Ali.

Avtal på gång?

Kanske kan han bli bönhörd snabbare än väntat. En uppgörelse sägs nu vara relativt nära i de brexitsamtal som hållits mellan regeringen och oppositionen sedan början av april. I avtalet skulle Storbritannien i princip ingå i en framtida tullunion med EU, men ändå kunna göra begränsade egna handelsavtal – om än bara på tjänstesidan.

Om det räcker för ett parlaments-ja – möjligen i en omröstning redan nästa vecka – är dock osäkert.

"En högt uppsatt regeringskälla säger att en uppgörelse med en tullunion kanske bara stöds av 90 konservativa ledamöter", skriver tidningen The Guardian.

London/Peterborough, TT:s korrespondent

Fakta: Lokalvalen i Storbritannien

Torsdagens brittiska lokalval gäller helt eller delvis i omkring 250 kommunfullmäktige i England och Nordirland. Totalt står omkring 9000 platser på spel, varav drygt 5000 just nu innehas av Konservativa partiet och 2300 av Labour.

Eftersom merparten av valen sker i områden där stödet för det ena eller andra partiet anses som relativt säkert väntas inga enorma förändringar. Enligt tidningen Daily Telegraph räknar ändå Konservativa partiets egen valexpert Robert Hayward med att tappa minst 800 platser.

Vallokalerna är öppna mellan 08 och 23, svensk tid. De sista resultaten väntas inte bli klara förrän på fredagskvällen.

Fakta: Theresa May

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan sommaren 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet. Hon är gift med den tidigare studiekamraten Philip May, född 1957. Paret har inga barn.

May, som själv röstade för att stanna i EU, lovade när hon tog över premiärministerposten att lotsa landet ut ur Europeiska unionen och samtidigt försöka hela den splittrade nationen.

Hennes tid som regeringschef har dock varit skakig. Det nyval som hon utlyste 2017 slutade i att partiet förlorade sin majoritetsställning och nu tvingas förlita sig på vågmästarstöd från det nordirländska unionistpartiet DUP. Ett otal ministrar har dessutom tvingats avgå eller avgått på egen begäran, exempelvis de två brexitministrarna David Davis och Dominic Raab.

ANNONS