Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Theresa May dominerar återigen förstasidorna i Storbritannien, nu med uppgifter om hennes snara avgång.

Nära mayday för May

I juni? Nästa vecka? Omedelbart? Ryktena flödar om en snar avgång för Storbritanniens premiärminister Theresa May, hårt pressad av nytt motstånd mot hennes agerande om brexit. Sannolikt meddelar hon datum för sin avgång redan under fredagen.

Theresa May har förlorat tre parlamentsomröstningar om brexit och tappat 32 ministrar under sina knappt tre år vid makten.

Och än verkar inte motgångarna vara på väg att ta slut.

På torsdagen tvingades regeringen meddela att man skjuter upp den fjärde omröstningen om Storbritanniens utträdesavtal ur EU som utlovats till början av juni, sedan missnöjet kring hennes nya förslag både internt och externt varit alltför stort.

Besked om datum?

Framför allt är det hotet om fler ministeravgångar som fått May att dra i handbromsen.

- Premiärministern lyssnar till sina kollegor om förslaget och kommer att hålla ytterligare diskussioner, förklarade hennes talesman på torsdagen – och fick sedan mota bort ivriga frågor om huruvida May tänker avgå redan nu.

- Nej, kom igen nu. Nästa fråga, sade talesmannen enligt tidningen The Guardian.

Frågan är ändå högst aktuell. May ska på fredagen träffa ledaren för Konservativa partiets så kallade 1922-kommitté. Då väntas premiärministern ge besked om en exakt tidtabell för sin avgång som partiledare för att bana väg för en ersättare.

Om hon inte gör det finns redan krav på ett nytt misstroendevotum inom partiet.

- Jag tror att det då kommer att bli ett överväldigande tryck på att ändra reglerna och hålla en omröstning om förtroendet för henne, säger konservative parlamentsledamoten Geoffrey Clifton-Brown till nyhetsbyrån PA.

Game of Thrones

På torsdagen utsåg May förre biträdande finansministern Mel Stride till ny majoritetsledare i underhuset. Företrädaren Andrea Leadsom avgick i onsdags, med förklaringen att hon inte längre tror på Mays brexitplan, som bland annat öppnar för att eventuellt hålla en ny folkomröstning.

Leadsom är samtidigt en av många inom partiet som antas ställa upp i den kamp om partiledarposten som många nu väntar sig – i brittisk press redan utmålad som en politisk variant av tv-serien Game of Thrones.

Utrikesminister Jeremy Hunt och inrikesminister Sajid Javid är två tunga namn. Huvudfavorit är ändå förre utrikesministern och London-borgmästaren Boris Johnson.

- Han är den som kan ordna en förändring för både Konservativa partiet och landet. Jag kommer att stödja honom entusiastiskt, lovar förre försvarsministern Gavin Williamson i en intervju med sin lokaltidning i Wolverhampton, Express & Star.

Väntar på Trump?

Hos allmänheten har Theresa May ett allt sämre stöd.

- Hon borde ha avgått för länge sedan. Man kan inte klaga på att hon inte har försökt få igenom brexit, men ibland övergår envisheten till dumhet, säger Newcastle-bon Andrew till TT efter att ha röstat i torsdagens EU-val.

Utrikesminister Jeremy Hunt räknar dock med att May sitter kvar åtminstone till början av juni, då USA:s president Donald Trump kommer på statsbesök.

- Theresa May kommer att vara premiärminister och välkomna honom, säger Hunt till journalister i London, enligt nyhetsbyrån Reuters.