Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei uppges utredas för mutbrott i Kina. Arkivbild.
Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei uppges utredas för mutbrott i Kina. Arkivbild.

Mutanklagad Interpolchef fast i Xis nät

Interpolchefen Meng Hongwei, som försvann under en resa till sitt hemland Kina i slutet av september, uppges hållas och utredas för mutanklagelser av kinesiska myndigheter. Över en miljon myndighetspersoner och statstjänstemän har dömts för korruption i Kina de senaste åren.

ANNONS
|

Meng Hongwei, vars avskedsansökan lämnades in till Interpol i söndags, "tog emot mutor och misstänks för att ha brutit mot lagen", heter det enligt det kinesiska säkerhetsministeriet.

"Meng insisterade på att ta fel väg och har enbart sig själv att skylla", skriver säkerhetsministern Zhao Kezhi i uttalandet som återges av nyhetskanalen CNN.

Kampen mot korruption är en av president Xi Jinpings mest prioriterade frågor.

Förlorade post

Vid sidan av sin internationella karriär har Meng Hongwei en diger meritlista i Kina, där han har suttit på flera toppositioner. I april i år förlorade han dock sin plats i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté, partiets högsta organ.

ANNONS

En åtgärd av den typen fungerar inte sällan som en indikation på att något är på väg att hända, enligt Kinakännaren Kristina Sandklef.

- Det vanliga förfarandet är att man först blir av med sina officiella uppdrag och sedan partimedlemskapet. Det kan man se om man tittar på hur det har gått för andra partitoppar som befunnit sig i liknande situationer, säger hon.

Över en miljon

Det finns många exempel på högt uppsatta personer i Kina som på olika sätt plötsligt har försvunnit eller fängslats. Sedan Xi Jinping kom till makten för sex år sedan har över en miljon tjänstemän, politiker och myndighetspersoner blivit straffade efter anklagelser om korruptionsbrott, skriver AFP.

Men att kineser med internationella topposter i stil med Meng Hongwei blir frihetsberövade på detta sätt är betydligt mer sällsynt.

- Det här kommer få många att fråga sig om man vågar anlita en kines som chef för stora multilaterala organisationer. De måste ju kunna sitta kvar på sina positioner som avtalat och inte bara plötsligt försvinna, säger Sandklef.

ANNONS

Frun larmade

64-årige Meng Hongwei lämnade sitt hem i franska Lyon den 25 september för att resa till Peking. Därefter har han inte synts till. Enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post greps han omedelbart vid ankomsten till Kina.

Det var hans fru som larmade om försvinnandet genom en anmälan till franska myndigheter i torsdags. Enligt hustrun skickade maken kort efter sin avfärd ett meddelande till henne via sociala medier med en emojisymbol som indikerade att han var i fara.

Interpol meddelade i söndags att Meng Hongwei avgått och att en sydkoreansk tjänsteman går in som chef i hans ställe tills dess att en ny chef kan väljas i november. Men officiellt är han fortfarande biträdande minister för det kinesiska säkerhetsministeriet, alltså den myndighet som nu utreder honom för mutbrottsanklagelser.

TT

Bakgrund: Flera "försvunna" i Kina

Kinesiska Meng Hongwei blev ordförande i den internationella polisorganisationen Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands. Ordföranderollen är dock i hög grad formell och Meng fortsatte att verka som en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina.

Hans försvinnande i samband med en resa till hemlandet i slutet av september är ett i raden av flera uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Stjärnskådespelaren Fan Bingbing försvann under mystiska omständigheter i juli i år, men kom tillbaka till offentlighetens ljus nyligen, samtidigt som kinesiska myndigheter riktade ett åtal om skatteflykt mot henne.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, försvann under mystiska omständigheter från ett hotellrum i Thailand för tre år sedan. Några månader senare dök han upp i Kinas statligt kontrollerade television där han gråtande erkände sig skyldig till brottsanklagelser.

Källor: AFP, Reuters med flera

ANNONS