Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter stiger i land från MSF:s båt Vos Prudence den 14 juli. Organisationen har nekat att skriva under Italiens uppförandekod för frivilliga sjöräddningsinsatser. Arkivbild.

MSF vägrar underteckna uppförandekod

Läkare utan gränser (MSF) vägrar skriva under den uppförandekod som Italien lagt fram för de hjälporganisationer som ägnar sig åt sjöräddning av migranter på Medelhavet.

Enligt Tommaso Fabbri som leder MSF:s sjöräddningsinsats har organisationen invändningar mot två av uppförandekodens punkter: förbudet mot att flytta migranter från ett räddningsfartyg till ett annat, i syfte att effektivisera räddningsinsatserna, och kravet att italiensk polis ska följa med ombord på räddningsfartygen.

- Vi är läkare, inte poliser, sade Fabbri efter ett möte mellan frivilligorganisationer och det italienska inrikesdepartementet.

Även den tyska organisationen Jugend Rettet vägrar underteckna uppförandekoden. Grupper som Rädda Barnen och den privata sjöräddningsorganisationen Moas accepterar dock reglerna.

Uppförandekoden innehåller 13 punkter, däribland förbud mot telefonkontakt med människosmugglare liksom förbud mot att gå in på libyskt territorialvatten annat än i nödfall. Italien menar att reglerna är nödvändiga för att förhindra att sjöräddningsinsatserna går människosmugglarnas ärenden.

Den italienska kustbevakningen svarar själv för merparten av alla räddningsoperationer på Medelhavet, men under 2017 har frivilligorganisationerna stått för 35 procent av insatserna.

Enligt siffror från UNHCR har drygt 95 000 migranter anlänt till Italien från främst Libyen under året. Närmare 2 400 har mist livet under färden.