Martin Schulz, dåvarande talman för Europaparlamentet, i samspråk med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under ett EU-möte i Bryssel 2013. Arkivbild.
Martin Schulz, dåvarande talman för Europaparlamentet, i samspråk med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under ett EU-möte i Bryssel 2013. Arkivbild.

Motvillig Schulz öppnar sig sakta för Merkel

Alltmer tyder på att de tyska socialdemokraterna börjar lätta på löftet om att gå i opposition. SPD-ledaren Martin Schulz har gått med på samtal med Angela Merkel. Men en koalitionsregering skulle kosta för kanslern – minst en finansministerpost, tror en statsvetare.

ANNONS
|

Märkt av den tynande tillvaron i Angela Merkels skugga sade Martin Schulz bestämt efter valet i september att det var dags att gå i opposition. Socialdemokraterna hade backat rejält och drog slutsatsen att man skulle klara sig bättre utanför regeringen.

Även efter att Merkels försök att bilda en koalition med liberala FDP och De gröna kollapsat har han stått på sig.

Men under de senaste dagarna har flera tunga namn inom SPD direkt eller indirekt pressat sin partiledare att tänka om. Däribland Tysklands president Frank-Walter Steinmeier som manat till samtal.

ANNONS

"Köper sig tid"

Och nu har han fått till ett möte med både Merkel och Schulz under nästa vecka, meddelar presidentens talesperson.

- Schulz hade inget annat val, om han inte hade velat ha en öppen intern konflikt i partiet. På det här sättet vinner han lite mer tid, säger Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

SPD är berett att diskutera hur regeringskrisen ska lösas, sade generalsekreteraren Hubertus Heil tidigare på fredagen. Han utelämnade dock den springande punkten – om man kan tänka sig en koalition med CDU.

Alternativen för Merkel är få. Att gå fram med en minoritetsregering är impopulärt inte minst av historiska skäl. Lärdomen från Weimarrepublikens dagar, då det osäkra parlamentariska läget bidrog till Nazistpartiets maktövertagande, är att sky instabila regeringskonstellationer.

Backa långsamt

Hennes andra möjlighet är att utlysa nyval.

- Det är inte särskilt sannolikt eftersom inget av de stora partierna har något att vinna på det, säger Sommerer.

ANNONS

Men även om oddsen plötsligt sjunkit för en förnyad SPD-CDU-koalition, lär en sådan överenskommelse dröja.

- Om Schulz ska ändra sig måste han backa långsamt för att inte tappa ansiktet.

Merkels utsatta läge ger dock SPD-ledaren en bra förhandlingsposition. Förutom mer socialdemokratiskt orienterad politik skulle partiet sannolikt kräva en tyngre roll för att bli mer synligt än tidigare. Nyckeln är finansministerposten, säger Sommerer.

- Det är den minister som har störst möjlighet att utmana kanslern och andra ministrar. SPD skulle behöva ändra sin politiska stil i en koalition och bli mer konfrontativa. De har tidigare varit väldigt samarbetsvilliga, och faktiskt fått igenom mycket, men det har inte belönats av väljarna.

TT

Bakgrund: Svåra samtal

Parlamentsvalet i Tyskland den 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD. Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som tog plats i förbundsdagen. Även liberala FDP — som åkte ur parlamentet 2013 — gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

När förhandlingarna nu har havererat har förbundspresident Frank-Walter Steinmeier två möjligheter: att föreslå förbundsdagen att återvälja Angela Merkel som kansler — vilket skulle innebära ett för tyska förhållanden unikt minoritetsstyre och är ett osannolikt alternativ — eller att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

ANNONS