Rysslands president Vladimir Putin med utrikesminister Sergej Lavrov i bakgrunden.
Rysslands president Vladimir Putin med utrikesminister Sergej Lavrov i bakgrunden.

Moskva skyller attacken i Douma på London

Ryssland hävdar att den påstådda kemvapenattacken i Syrien iscensatts av Storbritannien. President Vladimir Putin varnar för "farliga åtgärder" – medan Frankrike säger att regimen i Damaskus nått en "punkt utan återvändo".

ANNONS
|

USA med allierade har pekat ut den syriska regimen som ansvarig för den misstänkta kemvapenattacken i den syriska staden Douma förra helgen, och har hotat med ett militärt svar mot regimen. Frankrikes president Emmanuel Macron har till och med sagt att han har bevis för att kemiska stridsmedel har använts av den syriska regimen.

Därefter har Putin talat i telefon med Macron.

"Det viktigaste är att avhålla sig från illa övertänkta och farliga åtgärder som skulle utgöra ett grovt brott mot FN-stadgan och som skulle få oförutsägbara konsekvenser", sade Putin enligt ett skriftligt uttalande efter samtalet.

ANNONS

Ryssland beskyller Storbritannien för att i maskopi med syriska rebeller ha regisserat den påstådda attacken.

- Vi har obestridliga bevis på att detta var ytterligare en iscensatt händelse, säger utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP.

"Uppenbar lögn"

Karen Pierce, den brittiska FN-ambassadören, kallar det ryska påståendet för "groteskt" och för "en uppenbar lögn".

Lavrov varnar också, enligt Reuters, för vad han beskriver som en upprepning av ingripandena i Libyen 2011 och Irak 2003, och att minsta felberäkning i Syrien riskerar att leda till nya vågor flyktingvågor. Samtidigt säger att han att Ryssland och USA har en pågående kommunikation om Syrien.

När FN:s säkerhetsråd återigen träffades på fredagen, på ryskt initiativ, inledde FN-chefen António Guterres med att vädja till medlemsstaterna att ta ansvar "under dessa farliga omständigheter". Han varnade också för att ett dödläge i rådet kan leda till en "fullskalig militär eskalering".

"Utan återvändo"

Frankrikes sändebud till rådet, Francois Delattre, sade att syriska regimen nått en "punkt utan återvändo" genom att sätta in kemvapen i Douma. Frankrike ska ta sitt ansvar för att stoppa detta "outhärdliga hot", fortsatte han.

ANNONS

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade att regimen använt kemiska vapen minst 50 gånger under kriget sedan 2011. Hon tillade att president Donald Trump inte ännu fattat något slutgiltigt beslut om åtgärder mot Syrien.

- Men skulle Förenta staterna och våra allierade besluta att agera i Syrien kommer det att vara i försvar av en princip vi alla är eniga om.

Syrien FN-ambassadör Bashar Jaafari sade att landet kommer att försvara sig om det angrips militärt:

- Det är inte ett hot. Det är ett löfte.

Överens om svar

I torsdags pratade Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May med varandra efter det att Mays ministrar kvällen innan gett henne klartecken för att gå vidare med planerna på att agera militärt.

"De kom överens om att användningen av kemiska vapen inte får gå obemärkt förbi", enligt ett uttalande från Mays kansli.

ANNONS

Trump höll i torsdags överläggningar med sina säkerhetsrådgivare, men utan att ta något beslut om en attack. "Har aldrig sagt när en attack kommer att äga rum. Det kan bli väldigt snart eller inte alls så snart!", twittrar Trump.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) varnar för en militär upptrappning.

- Jag ser inte att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott, säger Wallström till TT om ett möjligt militärt anfall mot den syriska regimen.

TT

Bakgrund: Den misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus i lördags, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.

Väst, med USA i spetsen har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS