Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Organisationen för förbud mot kemiska vapens högkvarter i Haag i Nederländerna. Arkivbild.

Moskva: Kemvapeninspektion kan ske på onsdag

De internationella inspektörerna har fortfarande inte fått tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum, uppger både brittiska och ryska företrädare. Enligt det ryska utrikesdepartementet kommer de att kunna besöka platsen på onsdag.

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände i helgen till den syriska huvudstaden Damaskus, med sikte på att kunna inleda sin utredning av om kemvapen använts i staden Douma.

Men den syriska regimen och dess allierade Ryssland har fortfarande inte berett dem tillträde till platsen, då de inte kunnat garantera deras säkerhet, säger Storbritanniens OPCW-sändebud Peter Wilson.

Angrep anläggningar

Förseningarna beror på USA:s, Frankrikes och Storbritanniens attacker mot Syrien, kontrar Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Moskva anklagar trion för att inte ha inväntat OPCW-utredningen innan de anföll Syrien.

Det var tidigt på lördagen som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien. Detta som ett svar på den påstådda kemvapenattacken i Douma utanför huvudstaden Damaskus den 7 april.

Den syriska regimen och Ryssland nekar till att ha varit inblandade i en sådan.

Varnar för manipulering

USA har varnat för att Ryssland kan ha undanröjt bevis.

"Det är vår uppfattning att ryssarna kan ha besökt platsen för attacken. Vi är bekymrade över att de kan ha manipulerat den med avsikt att hindra försöken från OPCW:s undersökningskommission att genomföra en effektiv utredning", säger den amerikanska representanten i organisationen, Kenneth Ward i en kommentar, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Igor Kirillov vid det ryska utrikesdepartementet har dock meddelat att OPCW:s inspektörer kommer att beredas tillgång till platsen för den misstänkta kemvapenattacken på onsdag. Beskedet kom vid en presskonferens i Haag i Nederländerna på måndagen.