Diplomater vid den amerikanska ambassaden i Moskva, med familjer, förbereder sig för avfärd under torsdagsmorgonen.
Diplomater vid den amerikanska ambassaden i Moskva, med familjer, förbereder sig för avfärd under torsdagsmorgonen.

"Morden i Midsomer" argument i ryskt FN-tal

Ryssland försvarade sig ihärdigt mot anklagelser om att landet ligger bakom nervgiftattacken mot en rysk ex-spion i brittiska Salisbury. Rysslands FN-ambassadör hänvisade både till tv-serien "Morden i Midsomer" och "Alice i underlandet" i sitt försvarstal.

ANNONS
|

- Alla som sett kriminalserier, som "Morden i Midsomer" känner till hundratals smarta sätt att ta livet av någon, sade FN-ambassadören Vassilij Nebenzia under ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Han ifrågasatte varför Ryssland skulle ha valt en så farlig, offentlig och uppseendeväckande metod som en extremt gifitig kemisk substans.

- Kunde ni inte ha kommit på en bättre fejkad historia? frågade han retoriskt, under mötet som Ryssland hade begärt.

ANNONS

"leker med elden"

Nebenzia gick i sitt tal till hårt angrepp mot britterna, som pekat ut Moskva som skyldigt till att försöka mörda den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars. Han kallade anklagelserna "fruktansvärda och ogrundade".

- Vi har sagt till våra brittiska kollegor att ni leker med elden och kommer att ångra er, varnade den ryske FN-ambassadören.

Han avslutade med att läsa ett stycke ur barnboken "Alice i underlandet" för att illustrera hur absurda Ryssland anser att de brittiska anklagelserna är.

Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce svarade att hennes regering hade goda skäl att misstänka Moskva.

Lämnade Moskva

Ordkriget har lett till en upptrappad diplomatisk konflikt mellan Ryssland och flera länder i väst. På torsdagen lämnade de 60 amerikanska diplomater som utvisats från Ryssland sin ambassad i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Utvisningarna är ett svar på att USA kastat ut lika många ryska diplomater, i solidaritet med Storbritannien som utvisat 23. Flera andra europeiska länder har också förklarat ryska diplomater som "persona non grata", bland dem Sverige.

Inför mötet i säkerhetsrådet upprepar utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige står bakom Storbritannien i bedömningen att Ryssland är den enda troliga förövaren.

ANNONS

"EU:s linje är tydlig: Ryssland är den enda troliga förövaren. Mordförsöket i Salisbury är ytterligare en utmaning av den internationella rättsordningen från rysk sida", säger Margot Wallström i ett skriftligt uttalande till TT.

Ökad press

Parallellt ökar pressen på Storbritannien att lägga fram bevis för sina anklagelser. Prover från Salisbury visar spår av nervgiftet Novitjok, som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen. Men den brittiska militärens försvarslaboratorium meddelade nyligen att man inte kunnat fastställa var det aktuella giftet framställts.

- Det motsäger vad vi tidigare hört från brittiska politiker och ökar onekligen pressen på Storbritannien att visa upp ytterligare bevis för att det är sannolikt att spåren pekar mot Moskva, sade den tyska regeringens Rysslandskoordinator Gernot Erler enligt nyhetsbyrån Reuters före säkerhetsrådsmötet.

Moskva har sagt sig vara berett att utreda nervgiftattacken tillsammans med Storbritannien eller Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men OPCW röstade ner Rysslands begäran om att få delta i undersökningen och Storbritannien har förkastat det ryska erbjudandet.

TT

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där de fortfarande befinner sig Dottern har i ett uttalande den 5 april sagt att hon mår mycket bättre.

Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

ANNONS