Indiens premiärminister Narendra Modi, fotograferad på måndagen då det indiska parlamentet inledde sin vintersession.
Indiens premiärminister Narendra Modi, fotograferad på måndagen då det indiska parlamentet inledde sin vintersession. Bild: Manish Swarup/AP/TT

Modis reträtt klubbad i kongressen

Efter att premiärminister Narendra Modi gjort en häpnadsväckande u-sväng har tre kritiserade jordbruksreformer skrotats i Indien.

ANNONS

Parlamentet röstade på måndagen igenom de lagförslag som formellt häver reformerna – som orsakat nästan ett år av omfattande protester.

– Jag vädjar till alla bönder som har varit en del av protesterna... att nu återvända hem, till era nära och kära, till era gårdar, sade Modi i ett tal till nationen när han offentliggjorde reträtten för några dagar sedan.

Lantbrukarorganisationer har dock lovat att fortsätta pressa regeringen för att få gehör för sina krav. De omfattar bland annat minimipriser på olika grödor samt kompensation till anhöriga till de bönder som dött under protesterna.

Demonstrationerna mot reformerna har skakat huvudstaden New Delhi sedan november 2020. Tusentals bönder har slagit läger runt staden för att visa sitt missnöje. Protesterna har setts som hindunationalistiske Modis kanske största utmaning, eftersom två tredjedelar av de 1,3 miljarder invånarna i hans jätteland är beroende av jordbruk för sitt uppehälle.

ANNONS

Modi hävdade tidigare att jordbruksreformerna gynnar landets bönder då de lockar till investeringar i jordbruket och avreglerar området. Lantbrukarna själva har dock gjort tumme ner och framfört att lagarna leder till att storbolag på sikt tar över sektorn.

Protesterande bönder i utkanten av New Delhi, fotograferade i fredags.
Protesterande bönder i utkanten av New Delhi, fotograferade i fredags. Bild: Mayank Makhija/AP/TT
ANNONS