Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Arkivbild.

Misstroendeförklaring mot Rajoy

Det spanska socialistpartiet PSOE har lämnat in en misstroendeförklaring mot premiärminister Mariano Rajoy. Bakgrunden är den stora muthärvan där företrädare för Rajoys konservativa parti Partido Popular (PP) figurerar.

Liberala Ciudadanos, samarbetspartner till PP i parlamentet, kräver att premiärministern utlyser nyval. Ciudadanos stödjer däremot inte socialisternas missförtroendeförklaring.

Något nyval blir det inte tal om eftersom Spanien behöver politisk stabilitet, säger Rajoy själv på en presskonferens.

- Misstroendeförklaringen undergräver den politiska stabilitet som vårt land behöver och den sänker också vår ekonomiska återväxt. Det är dåligt för Spanien.

Socialisterna skulle behöva uppbackning både från vänsterpartiet Podemos och från Ciudadanos. I och med att de senare sagt nej verkar det inte troligt att PSOE får igenom sin misstroendeförklaring.

Däremot har Ciudadanos sagt tidigare under fredagen att de kommer vara redo att lägga fram sin egen misstroendeförklaring om Rajoy inte utlyser nyval.

Korruptionsskandalen i Partido Popular har besvärat Rajoy sedan han tillträdde 2011. I torsdags dömdes 29 partimedlemmar till långa fängelsestraff för korruption. Domaren sa då att Rajoys tidigare vittnesmål i rättegången "kan ifrågasättas".

I juli 2017 vittnade Rajoy i en rättegång om muthärvan. Han förnekade all kännedom om olagliga betalningar. Det var första gången en sittande premiärminister i Spanien vittnade i en rättegång. Rajoy är inte misstänkt själv och har försökt distansera sig från raden av korruptionsskandaler som under flera år har skakat hans parti.