Nordkoreas ledare Kim Jong-Un färdas i en limousin i Singapore inför mötet med USA:s president Donald Trump.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un färdas i en limousin i Singapore inför mötet med USA:s president Donald Trump.

"Misslyckas mötet är vi tillbaka på ruta ett"

I natt klockan tre svensk tid är det dags – och frågorna är många inför mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström ser flera möjliga utgångar.

ANNONS
|

Från USA:s sida är avsikten främst att få till en ganska snabb nedrustning och en snabb väg till normalisering, vilket på sikt kan leda till ett mera öppet Nordkorea, tror Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), som kallar förväntningarna stora, och ibland orealistiska.

- Tittar man på den andra sidan, framför allt bland de konservativa i Sydkorea, finns de som anser att Nordkorea inte har avsikten att nedrusta utan att det är ett spel för gallerierna för att köpa sig tid.

ANNONS

TT: Vilka är dina egna förväntningar?

- Jag tror att vi på pappret kommer att få en väldigt långtgående normalisering och nedrustning, men att man kommer att stöta på patrull i själva implementeringen och att vi kommer ha nordkoreanska kärnvapen under en längre tid, säger Swanström.

- Både Kim Jong-Un och Donald Trump har en tendens att förvåna, så jag förväntar mig snarare att det kommer någonting i den här diskussionen som vi inte förväntar oss.

Nedrustning

Enligt Niklas Swanström är det bästa som kan hända att Nordkorea säger att de kommer att nedrusta stegvis fram till 2020, och att omvärlden lyfter sanktionerna i takt med att nedrustningen sker.

- Till exempel att man börjar nedmontera testanläggningar och även laboratorier där man skulle kunna utveckla och förbättra kärnvapnen, därefter tar långdistansrobotarna och till sist kärnvapnen. En kontrollerad långsiktighet som inte spänner ut över årtionden skulle jag se som ett enormt framsteg, säger han.

ANNONS

Men misslyckas förhandlingarna finns det risk att Donald Trump känner att Kim Jong-Un har lurat honom och att han upplevs som förlorare i förhandlingen.

- Då finns en ganska stor risk för att hela diskussionen om militära lösningar kommer upp igen, med ett mycket mer aggressivt agerande från alla parter, säger Swanström och tillägger:

- Jag tror inte att en risk för en militär konflikt är jättestor på grund av att fredsprocessen mellan Nord- och Sydkorea fortfarande pågår. Det skulle vara väldigt svårt för USA att attackera Nordkorea under de här förutsättningarna. Men vid ett misslyckande kommer vi åtminstone att vara tillbaka i stämningen som rådde mellan USA och Nordkorea i december.

"Långtgående säkerhetsgarantier"

TT: Hur långt kan USA och Nordkorea sträcka sig med hänsyn till ländernas olika positioner?

- Jag tror att Nordkorea har en viss vilja och ett visst intresse att nedrusta, men om man ska göra det här måste det finnas långtgående säkerhetsgarantier. Kim Jong-Un har det mycket lättare att sälja in ett avtal som lyckat för den egna opinionen, det faktum att han har kommit dit är redan en enorm framgång för honom internationellt och inrikespolitiskt. Sedan finns risken att falanger i Nordkorea skulle motsätta sig det, men Kim Jong-Un har stark kontroll över den nordkoreanska eliten och samhället, säger Swanström.

ANNONS

- Så länge Donald Trump kan sälja in ett eventuellt avtal som lyckat tror jag att han är villig att kompromissa, sedan är frågan vad han betraktar som ett lyckat avtal eller inte.

Även om sanktionerna utgör ett påtryckningsmedel, och att USA möjligen utgår från att det är dessa Nordkorea önska få lyfta, finns något Kim Jong-Un värderar som en större vinst.

- Nordkorea vill hellre ha normalisering av relationerna, vilket skulle kunna betyda ambassader i de båda länderna och ett fredsavtal mellan USA och Nordkorea. Det är strategiskt, har man en normalisering och ett fredsavtal faller lite grann de ekonomiska sanktionerna.

"Trumps personlighet"

TT: Har risken för en militär konfrontation minskat?

- Jag skulle vilja påstå att risken har minskat kontinuerligt sedan de olympiska spelen i Sydkorea, just därför att Nordkorea öppnade upp för samtal och dialog. Sedan finns ett väldigt starkt intresse från Sydkorea att normalisera relationerna och bygga en positiv interaktion, säger Swanström.

ANNONS

- Men misslyckas mötet är vi tillbaka på ruta ett, eller till och med minus ett. Det beror väldigt mycket på Donald Trumps personlighet och hur han kommer att reagera på ett misslyckande.

TT

ANNONS