Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/27

Minst 36 personer döda i attacker på storflygplats

36 personer har dödats och många har skadats i attacker på Turkiets största flygplats. Premiärminister Binali Yildrom uppger att de första fynden tyder på att IS ligger bakom dådet.

Tre självmordsbombare öppnade först eld på flygplatsen och sprängde sig sedan i luften, uppger premiärministern några timmar efter attacken på flygplatsen Atatürk i Istanbul.

- Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora, sade Ali Tekin till Reuters.

Han var i ankomsthallen och väntade på en gäst när attacken hände.

Gärningsmännen ska ha försökt ta sig förbi säkerhetskontrollen och när poliserna riktade automatvapen mot gärningspersonerna sprängde de sig själva i luften. Minst 36 personer har dödats och 147 uppges vara skadade enligt den statliga tv-stationen TRT.

Ingen grupp eller organisation har ännu tagit på sig dådet. Uppgifterna om att terrorgruppen IS ligger bakom har inte bekräftats officiellt.

Enligt turkiska myndigheter var de flesta av offren turkiska medborgare, men det fanns även utlänningar bland dem, rapporterar Reuters.

Inrikesdepartementet uppger att inga bomber exploderade inne i flygplatsbyggnaderna. En av explosionerna ska ha skett på trottoaren utanför utrikesterminalen och den andra vid en säkerhetskontroll vid infarten till flygplatsen.

Sveriges regering fördömer dåden.

- Vi fördömer å det kraftigaste detta fega, fega våldsdåd, säger statsminister Stefan Löfven.

- Än en gång har vi sett hur terrorister slår till mot människor som befinner sig i helt oskyddade situationer.

Löfven understryker samtidigt hur viktigt EU-samarbetet mot terrorism är.

Flygplatsen Atatürk i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen, vilket gör den till en av de mest trafikerade i världen. Efter attackerna förbjöds alla flygningar till och från flygplatsen, men under natten uppgav premiärminister Yildrom att flygtrafiken hade återupptagits.

Terrorforskaren Hans Brun tycker att det är för tidigt att spekulera kring dådet, men säger att beteendet inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Därför fokuserar han i första hand på olika jihadistiska grupper eller utbrytargrupper från PKK.

Han anser att en möjlig tolkning är att dådet är ett sätt för IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, att göra sig påminda.

- Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknade attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT.

Turkiet har drabbats av ett flertal bombattentat de senaste månaderna kopplat till militanta kurdiska- och IS-grupper.

I en av de senaste attackerna i Turkiet, en bilbomb som sprängde igenom en polisbuss i centrala Istanbul under morgonrusningstrafiken, dog 11 personer och ytterligare 36 skadades nära ett stort turiststråk, universitet och borgmästarkontor.