General Mohamed Hamdan Dagalo, militärjuntans näst högste ledare och chef för den ökända paramilitära styrkan RSF, under ett tal till anhängare i Khartum på tisdagen.
General Mohamed Hamdan Dagalo, militärjuntans näst högste ledare och chef för den ökända paramilitära styrkan RSF, under ett tal till anhängare i Khartum på tisdagen.

Minnesbilderna plågar demonstranter i Khartum

Hugg och slag, tortyr, blod och sönderskjutna kroppar. Demonstranterna i Sudans huvudstad Khartum vittnar om fasansfulla syner vid det dödliga tillslaget mot dem den 3 juni.

ANNONS
|

- Blod strömmade ur ben, magar och armar, säger en man som kallar sig Akram.

De hade suttit bakom barrikaderna de byggt utanför ett arméhögkvarter i Khartum sedan i april – först för att kräva diktatorn Omar al-Bashirs avgång och sedan för att militärjuntan som följde ska lämna över till ett civilt styre.

I gryningen den 3 juni kom attacken. Demonstranterna omringades av beväpnade män som dök upp i lastbilar och som enligt Akram bar polisklädsel och uniformer från den ökända paramilitära styrkan RSF.

ANNONS

- Först attackerade de oss med batonger och käppar, säger han.

Enligt Akram lyckades demonstranterna avvärja den första attackvågen, bland annat genom att kasta sten men snart dök en större styrka i RSF-uniformer upp.

- De började skjuta demonstranter som stod på barrikaderna.

Vittnesmål om gruppvåldtäkter

Akram, som befinner sig i ett hus i Khartum, visar en videoupptagning på sin mobiltelefon som han säger att han tog vid attacken. Den visar demonstranter som flyr i panik, många av dem blödande medan eldgivning hörs i bakgrunden.

- Jag såg två kvinnliga doktorer bli slagna, släpade och få sina huvuddukar avslitna.

Det var bara turen som gjorde att han inte själv blev skjuten, säger Akram.

ANNONS

- Fyra gånger stod jag på en plats när någon bakom mig blev skjuten.

Han säger att de beväpnade männen särskilt siktade in sig på människor som försökte filma tillslaget med sina mobiltelefoner.

Det finns också vittnesmål om gruppvåldtäkter av kvinnliga demonstranter och sjukvårdspersonal.

Enligt en oppositionell läkarorganisation dödades 128 människor medan militärjuntan hävdar att dödstalet var 61, varav tre egna soldater.

"Dödande och tortyr"

Juntan hävdar att styrkan som slog till gjorde det på eget bevåg. De ansvariga ska hängas, säger juntans näst högste ledare, general Mohamed Hamdan Dagalo – som själv leder RSF och har pekats ut som högste ansvarig.

En annan demonstrant, som kallar sig Mustafa, flydde när batongslagen började hagla men han säger att minnena av vad han såg kommer att jaga honom för alltid.

- Det var dödande och tortyr överallt.

Mustafa säger att tjock rök vällde fram över platsen när demonstranternas tält och utrustning brann och att sju av hans vänner skadades i attacken.

ANNONS

Han tillägger att demonstranterna såg en ljusnande framtid efter att al-Bashir tvingats bort.

- Men det verkar som att vi har mer att göra, och vi är redo.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Sudan

Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i 30 år och anklagas bland annat för folkmord i konflikten i Darfur. I april avgick han efter månader av protester och ersattes av en militärjunta med generaler som har sagt att den tänker sitta kvar under en övergångsperiod.

Protesterna har fortsatt för att övergången till ett civilt styre faktiskt ska bli av. I ett första led vill demonstranterna att det ska finnas civila representanter i övergångsstyret. I flera månader hölls en omfattande sittstrejk utanför försvarsdepartementet, arméns högkvarter, i huvudstaden Khartum.

Militären försökte vid flera tillfällen upplösa sittstrejken och den 3 juni genomförde soldater ett tillslag mot folkmassan, där det öppnades eld. Enligt läkarorganisationer med kopplingar till oppositionen dödades 128 personer, medan myndigheterna gör gällande att det är över 61.

Efter det bröt förhandlingarna mellan protestgrupperna och militärrådet samman, men dessa ska nu enligt vissa uppgifter ha återupptagits.

Afrikanska unionen har stängt av Sudan med anledning av militärens ovilja att lämna över makten. Etiopien har trätt fram som medlare mellan de sudanesiska parterna, medan Saudiarabien har fört över stora miljardbelopp till den sudanesiska centralbanken med en uttryckt förhoppning om "stabilitet".

ANNONS