Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbildningsminister Naftali Bennett.

Ministers stöd minskar risken för nyval

Israels utbildningsminister Naftali Bennett meddelar att hans parti drar tillbaka sina politiska krav tills vidare, bland annat kravet om posten som försvarsminister. Därmed tar premiärminister Netanyahus regering ett litet steg ifrån ett eventuellt nyval.

Naftali Bennett kommer inte att lämna premiärminister Benjamin Netanyahus regering, trots de oenigheter som just nu råder, meddelade han under en presskonferens på måndagen.

- Om premiärministern är seriös i sina avsikter, och jag vill gärna tro hans ord från i går, så meddelar jag härmed premiärministern att vi just nu drar tillbaka alla våra politiska krav, sade Bennett.

- Jag vet att jag får betala ett politiskt pris, men det är inte hela världen. Ibland vinner du, ibland förlorar du.

Skör majoritet

Uttalandet kommer efter att Bennetts parti, det ultranationalistiska Judiskt hem, tidigare ställt kravet att Bennett ska bli försvarsminister efter att Avigdor Lieberman i förra veckan avgick från posten. Liebermans motivering till avhoppet var att Netanyahu är för mjuk mot palestinierna. Han tog samtidigt med sig sitt ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu ut ur regeringen.

I och med Bennets uttalande under måndagen minskar risken för nyval även om Netanyahus majoritet, 61 av parlamentet knessets 120 platser, är skör. Regeringskoalitionen har nu fem partier, och vart och ett av dem har möjlighet att stjälpa det vacklande regeringsbygget.

Utan konkreta resultat

Premiärminister Netanyahu, från högerpartiet Likud, har vägrat att ge Bennett posten trots oenigheten inom regeringen och i ett tal till nationen på söndagen meddelade premiärministern att han kommer att hålla på försvarsministerposten tills vidare.

Netanyahu satt under söndagen i förhandlingar med finansminister Moshe Kahlon för att försöka rädda den israeliska regeringen. Förhandlingsrundan gav inga konkreta resultat, men kommer att fortsätta. Kahlon har tidigare sagt att han vill ha nyval eftersom det är omöjligt att styra med en så svag majoritet.