Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julmarknaden i Strasbourg har öppnat igen.

Minister skeptisk till att IS utfört dådet

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet i Strasbourg, men Frankrikes inrikesminister är skeptisk. Julmarknaden har öppnat igen efter attacken som krävt fyra människors liv.

Ett massivt polisuppbåd deltog i jakten på skytten, som öppnade eld på julmarknaden i veckan. Den misstänkte 29-åringen sköts ihjäl av polis på torsdagskvällen.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner försökte tre poliser närma sig den misstänkte i området Neudorf där han växt upp för att ställa frågor till honom. Då ska mannen ha börjat skjuta och poliserna agerade.

- De besvarade elden omedelbart, säger Castaner.

"Uppslukad av ondska"

Enligt den ansvarige åklagaren sköt mannen mot tre poliser, och två av dem sköt tillbaka.

Omkring 800 personer har ringt till myndigheternas tipstelefon, efter det att skyttens namn och bild släpptes till allmänheten. Bland dem fanns avgörande tips som ledde polisen till den misstänkte, enligt åklagare.

IS kallar mannen för en av sina "soldater", och tar på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq.

Christophe Castaner kallar uttalandet opportunistiskt.

- Det här handlar om en man som var uppslukad av ondska, säger han.

En fjärde person som träffades av gärningsmannens skott vid julmarknaden har enligt åklagarna avlidit på sjukhus, rapporterar Reuters.

Finns en gräns

Mannens föräldrar och två bröder greps i onsdags. Totalt har sju personer frihetsberövats. Utredningen fokuseras nu på uppgiften att ta reda på om någon hjälpte den misstänkte att förbereda dådet, eller med att fly.

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrar ett tack till polis och militär för deras insatser och skriver: "Vårt engagemang mot terrorismen är totalt".

På julmarknaden där dådet skedde har granarnas lampor tänts på nytt och stånden öppnat. Säkerhetspådraget är stort, men Strasbourgs biträdande borgmästare Alain Fontanel medger att det finns en gräns för vad polisen kan upptäcka.

- Den som vill ta sig in på ett så här stort område med ett vapen kan göra det, säger han.