Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stenkastande demonstrant på Paris paradgata Champs-Élysées Flera bilar eldhärjades under den våldsamma demonstrationen.

Mindre men våldsamma "gula västar"-protester

Över 100 personer har gripits i samband med bitvis våldsamma demonstrationer i Paris och på andra håll i Frankrike. Men uppslutningen på lördagen var avsevärt mindre än förra helgen.

Demonstranterna protesterar mot stigande priser på fossila bränslen, i synnerhet diesel, men även president Emmanuel Macrons politik i största allmänhet.

Den stora kulmen i protesterna kom förra helgen, då närmare 300 000 människor slöt upp runt om i landet. Två personer miste livet i samband med tumultet då. Och under veckan har demonstranterna, som kallas "de gula västarna" efter de reflexvästar de bär, på sina håll fortsatt att blockera vägar till bland annat bensinstationer, shoppinggallerior och fabriker.

Denna helg är det mindre folk ute. På lördagseftermiddagen beräknade franska inrikesdepartementet att nästan 81 000 "gula västar" demonstrerade runt om i Frankrike.

Vilt på paradavenyn

Men i centrala Paris gick det stundtals väldigt vilt till. Polis och demonstranter drabbade samman på Champs-Élysées. Polisen kämpade för att hindra demonstranterna att nå Élyséepalatset och president Emmanuel Macron, och fick ta till såväl tårgas som vattenkanoner.

Just på Champs-Élysées uppges demonstranterna dessutom inte ha haft tillstånd att protestera.

Flera fordon eldhärjades på paradgatan, bland annat ska ett stort fordon ha brunnit så kraftigt att tjock mörk rökpelare syntes mitt bland demonstranterna. En man som då försökte attackera räddningstjänsten övermannades av andra demonstranter, ett tecken på att det var en brokig skara som gav sig ut på gatorna på lördagen.

Några demonstranter svarade polisen med att kasta gatsten och bygga barrikader av gatskyltar och barstolar, andra med att sjunga marseljäsen.

Över hela landet gjordes minst 130 gripanden i samband med protesterna, av dessa har över 40 frihetsberövats i Paris. Ett tiotal personer har skadats, vilket kan jämföras med förra helgen då över 100 människor skadades.

Ytterkantsgrupper

Inrikesminister Christophe Castaner anklagar Marine Le Pen, ledare för den populiströrelse som tidigare hette Nationella fronten (FN), för att ha eldat på demonstranterna.

"Extremhögern har mobiliserat och bygger barrikader på Champs-Elysées", skriver han på Twitter.

Myndigheterna har varnat för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten planerat att ansluta sig till gula västarnas demonstrationer.

Protesterna utlöstes av missnöje med de nya skatter på bensin och diesel som infördes i fjol för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänliga transportmedel, men har breddats. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, kontroversiella reformer av det statliga järnvägsbolaget och skattesänkningar i kombination med åtstramningar finns bland de åtgärder som väcker missnöje.