Demokraten Joe Biden har utropats som segrare i det amerikanska presidenvalet.
Demokraten Joe Biden har utropats som segrare i det amerikanska presidenvalet. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Bidens seger i Pennsylvania fastställd

Demokraten Joe Bidens seger i Pennsylvania i presidentvalet har fastställts, meddelar delstatens guvernör Tom Wolf.

ANNONS

"Såsom federal lag föreskriver har jag undertecknat intyget om fastställandet", skriver demokraten Wolf på Twitter och tillägger: "Återigen vill jag tacka de valarbetare som har genomfört ett rättvist och fritt val under en otroligt utmanande tid".

Biden har utropats till segrare i valet av de stora mediebolagens prognoser. I några delstater har dock valresultatet varit jämnt, och sittande president Donald Trump har utan att presentera bevis hävdat att valet var "riggat" och att det i själva verket är han som tog hem segern.

En av de omtvistade delstater där Trump påstått att det fuskats var just Pennsylvania, som jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Michigan varit i fokus för Trumpkampanjens stämningar. I Michigan fastställdes resultatet på måndagskvällen svensk tid.

ANNONS

I Georgia, som i fredags fastställde sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det sker enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter.

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klara i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

ANNONS