Nedslagsplatsen i östra Ukraina. Arkivbild.
Nedslagsplatsen i östra Ukraina. Arkivbild.

MH17-anhöriga drar Ryssland inför rätta

2014 sköts flygplanet MH17 ned över Ukraina och samtliga 298 passagerare omkom. Närmare 400 anhöriga anklagar Ryssland för nedskjutningen och har tagit fallet vidare till Europadomstolen.

ANNONS
|

Flygplanet var på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur när det sköts ned. Ombord på planet fanns passagerare från 17 länder, majoriteten av dem från Nederländerna. Nederländerna tillsammans med Australien slog i förra året fast att planet skjutits ned av en rysktillverkad robot och pekar ut Ryssland som ansvarig för händelsen.

Ryssland nekar till alla anklagelser och har i stället pekat ut Ukraina som skyldig.

Enligt en talesperson för Europadomstolen har Ryssland sexton veckor på sig att ge ett svar kring anklagelserna. Domstolen säger i ett uttalande att målsägarsidan hävdar att "Moskva direkt eller indirekt är ansvarigt för nedskjutningen av planet och att landet har misslyckats att utreda katastrofen ordentligt och att samarbeta med andra utredningar".

ANNONS

Två fall ska nu tas upp i domstolen efter en begäran från 380 anhöriga från bland annat Australien, Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Fem länder, däribland Australien och Nederländerna, fortsätter att utreda händelsen.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Flight MH17

En Boeing 777 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur kraschade i byn Grabove i östra Ukraina den 17 juli 2014. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom.

Internationella utredare slog i fjol fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 som förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

Rebellerna hävdar att planet skjutits ned av ukrainsk militär och Rysslands president Vladimir Putin har lagt skulden på Ukraina.

FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen. I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att utreda nedskjutningen av flygplanet.

ANNONS