Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ung mexikan betraktar bygget av ett högre staket vid gränsen mellan USA och Mexiko, i höjd med den mexikanska staden Juárez.

Mexikaners USA-bild solkad av Trumps mur

USA:s president Donald Trumps planer på en gränsmur mot Mexiko har medfört iskyla i relationen mellan grannländerna. Trump har även lyckats svärta ned den allmänna USA-bilden bland mexikaner rejält, visar en global mätning.

"Knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän". Det var några av de ord som Donald Trump använde för att beskriva mexikanska invandrare under valrörelsen.

Sedan han tillträdde som USA:s president i januari har han inte backat från löftet om att resa en enorm gränsmur mot grannlandet. Och Trump fortsätter att insistera på att den, i någon form, ska betalas av Mexiko.

Den hätska retoriken avspeglar sig i mexikanernas syn på Trump: endast 5 procent uppger att de har förtroende för honom, enligt en mätning som det ansedda amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center har gjort.

Kompakt motstånd

Motsvarande siffra för Trumps föregångare, Barack Obama, var 49 procent i slutet av hans presidentperiod.

Samtidigt har andelen mexikaner som har en fördelaktig bild av grannen i norr i stort sjunkit från 66 till 30 procent. Nästan alla mexikaner, 94 procent, svarar att de ogillar Trumps murplaner.

Den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto har konsekvent avfärdat att landet kommer att betala för bygget.

Frågan har följts noggrant i mexikanska medier, men under senare tid med en mer nonchalant ton.

"Inte längre skrämmande"

När tidningen Excélsior nyligen rapporterade om Trumps utspel om att placera solpaneler på muren satte man rubriken "Att skratta åt!".

Den kände tv-journalisten Ciro Gomez Leyva beskriver i en kommentar inför det kommande mötet mellan Trump och Peña Nieto, under G20-mötet i Hamburg, hur situationen har förändrats.

- Den mexikanske presidenten kommer inte att anlända trängd och på knä, som många anklagade honom för, för tio–elva månader sedan. Och Trump framstår inte längre som så oövervinnerlig eller skrämmande som då, säger Ciro Gomez Leyva, som berömmer Peña Nieto för hans sansade stil.

- Det fanns visst ett sätt att motsäga Trump. Och det var inte genom att kasta tillbaka förolämpningarna och hoten.