Förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU lär vinna valet, men vilket parti hon väljer att regera med kommer att påverka politiken.
Förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU lär vinna valet, men vilket parti hon väljer att regera med kommer att påverka politiken.

Merkels val styr EU:s framtid

Tyskland lär återigen välja Angela Merkel. Men vem hon sedan väljer att regera med kommer att få stor betydelse för både landets och hela EU:s närmaste framtid.

ANNONS
|

Gissningarna har hittills mest pekat på att liberala Fridemokraterna (FDP) återkommer till både förbundsdagen och regeringen efter valet på söndag.

Om partiledaren Christian Lindner och hans parti tar plats vid sidan om förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU lär tungt fokus ligga på ekonomisk ordning och reda.

- De har en ganska strikt tradition när det gäller euron. Det skulle kunna betyda en starkare position för marknadsdisciplin och åtstramningar, konstaterar statsvetaren Isabell Hoffmann på tyska tankesmedjan Bertelsmann-Stiftung.

ANNONS

Behöver De gröna?

FDP har uttalat tydlig skepsis mot planer på en eurozonsbudget eller större ekonomiska överföringar mellan euroländerna. Jämfört med tidigare har partiet också rört sig mot en betydligt mer restriktiv syn på invandring.

- När det gäller migrationspolitiken så har FDP aldrig varit så konservativt som man är i dag under Lindner, säger en tidigare partitjänsteman till nyhetssajten Politico Europe.

Samtidigt är det långt ifrån givet att det räcker med CDU/CSU och FDP för att nå en majoritet. Om inte kan mycket väl De gröna också behöva ta plats i regeringen. I så fall lär partierna i ett EU-perspektiv mer ta ut varandra.

- De gröna har en väldigt pro-europeisk och reforminriktad politik. Så det skulle bli en motvikt, tror Hoffmann.

Svårt för SPD

En given möjlighet är även att den stora koalitionen mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD fortsätter.

För SPD är dock valet svårt. I regeringen får man igenom en hel del av sin politik, men tappar samtidigt stadigt i väljarstöd. Möjligen är det bättre att satsa på oppositionspolitik både i Tyskland och inom EU. Ett fortsatt samarbete med kristdemokraterna lämnar dessutom oppositionsfältet i princip öppet för tydligt EU- och invandringsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD).

ANNONS

- Partistrategiskt vore det kanske bättre att gå i opposition. För AFD vore det en dröm med en fortsatt stor koalition så man kan säga "se på den här stora kartellen som bestämmer allt", säger Isabell Hoffmann.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Opinionen i Tyskland

Så här ser opinionsläget ut inför det tyska förbundsdagsvalet på söndag:

Fotnot: Opinionssiffrorna härrör från en mätning som institutet Allensbach gjort för tidningen FAZ, publicerad den 19 september.

ANNONS