Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör sin sista sommarpressträff.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör sin sista sommarpressträff. Bild: Hannibal Hanschke/AP/TT

Merkels avskedsbudskap: Snabba upp klimatarbetet

Det är hennes sista sommarpressträff efter snart 16 år som Tysklands ledare. Då väljer Angela Merkel att lyfta vad hon ser som efterträdarnas utmaning framför andra.
– Det är sant att inte tillräckligt mycket har gjorts, säger förbundskanslern om landets klimatarbete.

Världen måste snabba upp kampen mot klimatförändringarna, säger förbundskansler Angela Merkel under sin årliga sommarpressträff i Berlin. Tyskland har inte gjort tillräckligt för att nå Parisavtalets mål om att den globala temperaturökningen ska begränsas till 1,5 grader.

– Det gäller inte bara Tyskland utan också många andra länder världen över och därför behöver vi öka tempot, säger hon.

Merkel tillägger att det kommer att krävas politisk vilja för att uppnå koldioxidneutralitet. Den gröna omställningen, säger förbundskanslern, kommer att innebära en "grundläggande förändring" för Europas samhällen.

Försvarar sitt arbete

I kölvattnet av förra veckans dödliga översvämningar dominerar nu klimatet den tyska politiska debatten, mindre än tre månader före höstens val där Angela Merkels efterträdare ska utses.

Redan i söndags, under ett besök i det översvämningsdrabbade Rheinland-Pfalz, uppmanade Merkel till ökade ansträngningar i klimatfrågan.

Samtidigt försvarar Merkel regeringens klimatarbete. Bland annat lyfter hon de nya mål angående utsläppsminskningar som antogs tidigare i år – efter att landets högsta domstol slagit fast att regeringen inte gjorde tillräckligt på klimatområdet. Tyskland siktar nu på koldioxidneutralitet till år 2045, fem år tidigare än det föregående målet.

– Jag tycker att jag har lagt mycket energi på att skydda klimatet, säger Merkel, som doktorerat inom teoretisk kemi.

– Samtidigt är jag utrustad med ett tillräckligt vetenskapligt sinnelag för att inse att de objektiva omständigheterna visar att vi inte kan fortsätta i den här takten utan måste arbeta snabbare.

En epok tar slut

Merkel tillträdde som förbundskansler i november 2005. När hon lämnar sin post efter valet den 26 september kommer hon att kunna se tillbaka på 16 år av obrutet maktinnehav. Inom EU har ingen annan ledare suttit tillnärmelsevis lika länge.

Hon har hållit i rodret när Tyskland navigerat den globala finanskrisen, flyktingkrisen, brexit och pandemin.

– Varje vecka innebär utmaningar. Titta på de utmaningar vi har nu. Stigande coronasmitta, fruktansvärda översvämningar. Man kan inte säga att det inte finns frågor att ta tag i, säger Merkel.

På frågan om vad hon ska göra härnäst har 67-åringen för ovanlighetens skull inget tydligt svar.

– Det finns sällan tid att tänka på tiden som kommer, säger Merkel och tillägger:

– Du märker vanligtvis inte vad du saknar förrän du inte längre har det.

På besök i översvämningsdrabbade Bad Münstereifel, i Nordrhein-Westfalen, pratade Angela Merkel om klimathotet.
På besök i översvämningsdrabbade Bad Münstereifel, i Nordrhein-Westfalen, pratade Angela Merkel om klimathotet. Bild: Oliver Berg/AP/TT

Angela Merkel

Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamman lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel, som då hette Kasner i efternamn, bara var några veckor gammal.

Tillbringade sina första 35 år i DDR. Doktorerade i kvantkemi 1986. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall och valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

Var 1991–1994 kvinno- och ungdomsminister i Helmut Kohls regering.

2000 blev Merkel partiordförande för CDU och sedan 2005 är hon Tysklands förbundskansler.

I oktober 2018 meddelade Merkel sin avgång som CDU-ordförande men sade samtidigt att hon ville sitta kvar som kansler mandatperioden ut.

Gift med kemiprofessorn Joachim Sauer, som sällan syns vid Merkels sida i offentliga sammanhang. Paret har inga barn.

Källor: Förbundskanslerämbetet, TT