Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

El Niño brukar leda till att havstemperaturerna vid Sydamerikas västkust stiger. Resultatet blir svält bland havslevande fåglar och däggdjur. Bilden, som är tagen i januari 1998, visar döda pelikaner och sjölejon som flutit iland i Peru.

Mer extremväder väntar med möjlig ny El Niño

Väderfenomenet El Niño, som brukar orsaka kaos och problem världen över, tycks åter vara på gång. Risken för att fenomenet ska slå till under våren är cirka 65 procent, enligt amerikanska forskare.

El Niño, som brukar återkomma vartannat till vart sjunde år, har sitt ursprung i Stilla havet och uppstår när passadvindarna över oceanen ändrar riktning.

Resultat blir kraftiga störningar i vädersystemen. Områden som normalt har hög nederbörd, som Amazonas och Indonesien, drabbas av torka, medan platser som normalt är torra, exempelvis Perus västkust och Östafrika, får extrema skyfall.

Styrkan på fenomenet varierar dock. En extremt kraftig El Niño noterades 1982–83, liksom 1997–98 och 2015–2016.

Värst brukar effekterna bli i Indonesien där torkan gör att anlagda bränder sprider sig snabbt och förstör stora skogsområden. Men fenomenet är märkbart på alla kontinenter. Enda undantaget är Europa, som inte påverkas påtagligt, förutom att vädret tenderar att bli något varmare och blötare under senhösten.

Enligt den senaste prognosen, som har tagits fram av Climate Prediction Center vid den amerikanska vädermyndigheten NOAA, är havstemperaturerna i tropiska Stilla havet nu i januari en bra bit över de normala – vilket brukar vara ett säkert tecken på att en El Niño är på gång.

Fenomenet väntas därför utvecklas och förstärkas under våren. Experterna tror dock att det rör sig om en ganska svag El Niño denna gång.