Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oroligheter vid en tidigare manifestation i höstas för Kenyas oppositionsledare Raila Odinga.

Medier släckta i Kenya inför oppositionsaktion

Tusentals människor har samlats i Kenyas huvudstad Nairobi för att se oppositionsledaren Raila Odinga delta i en "alternativ presidentceremoni".

Kenyanska myndigheter rapporteras ha stängt oberoende tv- och radiokanaler inför den så kallade ceremonin.

Enligt lokala medier är det första gången på nära tio år som myndigheter tvingar oberoende medier att avbryta sina sändningar. Polis har också avfyrat tårgas mot Odingas anhängare som väntar på att oppositionsledaren ska sväras in som "alternativ president".

Odinga har sedan tidigare varnats av landets justitieminister Githu Muigai för att han kommer att åtalas för landsförräderi om han genomför ceremonin. Det är en åtalspunkt som kan straffas med döden.

Uhuru Kenyatta valdes i november 2017 till president för en andra mandatperiod, i ett omval som Raila Odinga efter mycket om och men bojkottade. Oppositionsledaren anser att valet var riggat – något han även har hävdat efter valförluster 2007 och 2013.

Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av högsta domstolen på grund av oegentligheter. Beslutet hyllades internationellt som en möjlighet att fördjupa demokratin i landet, och var en av få segrar för Odinga.

Över 100 personer har dödats under den utdragna valrörelsen. De flesta har dött i samband med bråk mellan Odingaanhängare och polis.