Storbritanniens premiärminister Theresa May utanför 10 Downing Street kommenterar kort resultatet efter förtroendeomröstningen i underhuset.
Storbritanniens premiärminister Theresa May utanför 10 Downing Street kommenterar kort resultatet efter förtroendeomröstningen i underhuset.

Försvagad May vann förtroendeomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter kvar som partiledare för Konservativa partiet. Det står klart sedan försöket att avsätta henne genom en förtroendeomröstning misslyckades.

ANNONS
|

May vann omröstningen med röstsiffrorna 200–117.

Även om siffrorna talade sitt tydliga språk är det en försvagad Toryledare som går vidare efter omröstningen. Att så många som 117 av totalt 317 ledamöter inte har förtroende för sin partiledare – och landets premiärminister – måste vara nedslående för May.

- Jag är tacksam över att ha fått mina partikamraters stöd, säger May själv när hon ungefär en halvtimme efter att resultatet av förtroendeomröstningen tillkännagavs gjorde ett kort uttalande utanför 10 Downing Street.

ANNONS

"Förödande för premiärministern"

May förklarar också att hon nu kommer att lyssna till de ledamöter som röstade emot henne.

- Nu måste politiker från alla sidor samarbeta och fortsätta arbetet med att leverera brexit.

Men domen från Toryledamoten Jacob Rees-Mogg, brexitpåskyndare som har lett upproret mot May, är hård. Han uppmanar henne att ompröva sin ställning och konstaterar i en intervju med BBC att resultatet av omröstningen är förödande för premiärministern.

Rees-Mogg förklarar att han accepterar resultatet, men påpekar att det är ett faktum att en stor majoritet av ledamöterna utanför regeringskretsen (backbenchers) inte står bakom partiledaren.

- Hon saknar helt klart förtroende i underhuset och bör lämna plats för någon annan, säger han till BBC.

"Uthållighet och motståndskraft"

Många kommentatorer lyfter fram det faktum att mer än en tredjedel av Toryledamöterna saknar förtroende för May. Transportminister Chris Grayling säger att det har varit en svår dag för partiet. Både partiet och premiärministern måste ta lärdom av resultatet av omröstningen, säger han till BBC.

ANNONS

Men andra partikamrater hyllar henne. Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt gratulerar sin partiledare på Twitter. "Hennes uthållighet, motståndskraft och anständighet har än en gång segrat och givit henne chansen att leverera brexit för vårt land", skriver Hunt.

Inför förtroendeomröstningen klargjorde May också att hon inte tänker utlysa nyval, men sade samtidigt att hon inte kommer att leda partiet i nästa ordinarie val 2022, enligt rapporter inifrån det slutna mötet.

Det tolkades som ett sätt att försöka övertyga tveksamma partikamrater. Andra uppgifter säger att hon inte gav ett klart besked om hon tänker leda partiet i det fall hon tvingas utlysa nyval innan dess, enligt BBC.

Flera källor som var där säger också, enligt Reuters, att May inför omröstningen betonade riskerna för landet och upprepade att det är en mycket olämplig tid att byta partiledare.

Vänta ett år

Omröstningen kom till stånd efter flera månaders kampanjande från hårdföra brexitivrare inom Mays parti, som hade lyckats samla de avgångskrav från minst 48 av partiets ledamöter i underhuset som krävs för att utlösa en förtroendeomröstning om Toryledarskapet.

För att sparka May från partiledarposten hade det krävts att minst 158 av partiets 317 ledamöter i underhuset skulle ha röstat emot henne.

Eftersom hon klarade sig måste hennes motståndare vänta minst ett år innan de kan försöka utmana henne på nytt.

ANNONS

Om May hade förlorat hade hon även förväntats lämna premiärministerposten.

TT

Fakta: Theresa May

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan sommaren 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet.

May, som själv röstade för att stanna i EU, lovade när hon tog över premiärministerposten att lotsa landet ut ur Europeiska unionen och samtidigt försöka hela den splittrade nationen.

Hon blev kraftigt ifrågasatt efter det misslyckade nyvalet i juni 2017. Tanken var att stärka sitt mandat att förhandla om brexit, men Tories gick försvagade ur valet och fick lov att bilda en minoritetsregering.

Hennes tid som regeringschef har varit skakig. Under 2017 tvingades två av hennes ministrar att avgå på grund av skandaler och 40 kollegor i parlamentet skrev under ett brev i vilket de meddelade att de saknade förtroende för May. Det saknades då åtta röster för att kräva en förtroendeomröstning.

I år har problemen fortsatt hopa sig med en rad ministeravhopp. I somras avgick bland andra brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson. Under hösten miste May ytterligare en brexitminister, Dominic Raab, efter oenighet om avtalet med Bryssel.

May var inrikesminister 2010–2016. Hon är gift med tidigare studiekamraten Philip. De har inga barn.

ANNONS