Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tar på lördagskvällen emot Storbritanniens premiärminister Theresa May inför toppmötet om brexit-avtalet dagen därpå.

May på plats i Bryssel – Gibraltarfrågan löst

Dygnet innan ett brexitavtal med EU väntas undertecknas på ett toppmöte i Bryssel har Storbritanniens Theresa May fått ägna all tid åt att förhandla med Spanien. Till slut kom beskedet att den sista knäckfrågan, Gibraltar, har lösts.

En liten klippig halvö med runt 30 000 invånare fick plötsligt hela brexit-frågan att svaja.

Just som det omstridda avtalet verkade vara redo att klubbas igenom av EU-länderna kom Spanien med krav om Gibraltar, som kontrolleras av Storbritannien. Den spanske premiärministern Pedro Sánchez ville se garantier om att framtida beslut om territoriet ska avhandlas i direkta samtal mellan London och Madrid. Om han inte fick det så hotade Sánchez med att stanna hemma från söndagens toppmöte.

Men på lördagseftermiddagen kom beskedet att ett avtal mellan Spanien och Storbritannien har träffats. Uppgiften bekräftades kort därpå av Pedro Sánchez själv.

Nöjd Sánchez

Enligt ett utkast till överenskommelsen som Reuters tagit del av står det:

"Efter att Storbritannien lämnat EU kommer Gibraltar inte att omfattas av överenskommelser mellan EU och Storbritannien".

I stället kommer överenskommelser som även omfattar Gibraltar att kräva ett separat avtal med Spanien.

- Vi har fått tillräckliga garantier för att det ska bli möjligt att hitta en lösning på en konflikt som varat i över 300 år mellan Storbritannien och Spanien, säger Sánchez.

Enligt Sánchez kommer Spanien nu att få en nyckelroll vad det gäller Gibraltars framtida relation med EU.

- I framtida förhandlingar kommer vi att behöva tala om delad suveränitet (över Gibraltar) och många andra saker med Storbritannien, säger han till The Guardian.

"Samma läge"

Enligt andra bedömare är det dock inte särskilt mycket som i praktiken skiljer sig från den ordning som redan råder mellan Storbritannien och Spanien i dag.

Därför innebär överenskommelsen inget bakslag för Storbritannien, enligt en talesperson för premiärminister Theresa May:

- Det är samma läge som när förhandlingarna började. Vi kommer att förhandla fram lösningar som fungerar för hela EU och för hela Storbritannien.

May underströk också när hon hade landat i Bryssel på lördagskvällen att Storbritannien alltid kommer att stå bakom Gibraltar, och att man försäkrat sig om att enklaven omfattas av brexitavtalet.

Om inte Spanien och Storbritannien hade kommit överens så hade de andra EU-länderna visserligen kunnat godkänna brexitavtalet själva – men en splittrad front skulle minska stabiliteten i den redan stormiga brittiska utträdesprocessen.

Största hindret återstår

"Jag rekommenderar att vi på söndag tillstyrker utfallet av brexitförhandlingarna. Ingen har någon anledning att vara glad. Men vi E27 (de kvarvarande EU-medlemmarna) har åtminstone, vid denna kritiska tid, klarat av att vara eniga och solidariska", säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i en kommentar.

Under lördagskvällen höll Theresa May avslutande samtal med EU-ledarna Jean-Claude Juncker and Donald Tusk i Bryssel inför toppmötet dagen därpå.

Men även om brexitavtalet skrivs under till glada miner kan May knappast andas ut.

Hennes svåraste utmaning återstår: Att baxa uppgörelsen genom det brittiska parlamentet. Både oppositionen och vissa ledamöter inom Mays eget parti har lovat att säga nej till avtalet i den omröstning som väntas hållas i mitten av december.

På lördagen upprepade också Arlene Foster, ledaren för det nordirländska unionistpartiet DUP, att partiet inte tänker ge sitt stöd till May när utträdelseavtalet läggs fram i parlamentet i London i mitten av december.