Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

Över 100 personer har omkommit till följd av en mycket kraftig explosion i Libanons huvudstad Beirut, enligt AFP. Tusentals har skadats och dödssiffran befaras stiga. Bilder från händelsen visar hur en byggnad i hamnen exploderar och försvinner i ett stort, svampformat moln – med enorm förstörelse som följd. Landets president uppger att 2 750 ton av ett högexplosivt ämne ska ha förvarats i hamnen. Enligt Beiruts guvernör har mellan 200 000 och 250 000 personer förlorat sina hem.

ANNONS
|

Libanons huvudstad Beirut har skakats av en mycket kraftig explosion i stadens hamnkvarter. Tryckvågen ska ha varit kännbar i andra delar av landet och till och med på Cypern, 240 kilometer bort. Enligt Jordaniens seismologiska observatorium motsvarade explosionen en jordbävning med en magnitud på 4.5 på richterskalan, rapporterar Gulf news.

Landets hälsominister Hamad Hassan sa i libanesisk tv på tisdagskvällen att minst 30 personer dött och över 3 000 skadats enligt Reuters. Siffror som tidigt väntades stiga.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, uppger röda korset i Libanon att över 100 personer avlidit och fler än 4 000 skadats, enligt AFP.

ANNONS

Enligt Beiruts guvernör Marwan Abboud har mellan 200 000 och 250 00 personer förlorat sin hem i explosionen, rapporterar Al Jazeera. Myndigheterna jobbar nu med att ge dem mat, vatten och skydd.

Libanons president Michel Aoun ska ha utlyst tre dagars landssorg och uppger också att 100 miljarder lira, motsvarande drygt 570 miljoner kronor, ska användas från en nödfond.

2 750 ton ammoniumnitrat

Libanesisk statsägd media uppger att explosionen ägde rum i ett lager med explosiva varor som förvarats där i sex år. Det uppger även president Michel Aoun, som menar att 2 750 ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen.

Enligt Reuters ska det ha saknats säkerhetsåtgärder kring hur ämnet förvarades, vilket Michel Auon uppges kalla ”oacceptabelt”.

Bilder från platsen visar på en närmast fullständig ödeläggelse. Stora delar av hamnen ska vara totalförstörd och vittnen beskriver jordbävningsliknande scener från platsen.

– Det som har skett i dag (tisdag) kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars, säger premiärminister Hassan Diab enligt TT.

Vittne: Totalt kaos

På bilder och filmer i sociala medier syns byggnaden stå i lågor för att kort därefter explodera i ett enormt, rökfyllt moln. Andra visar omfattande förödelse runtom i Beirut till följd av explosionen.

ANNONS

– Alla fönster i centrum har krossats och det går omkring skadade människor överallt. Det är totalt kaos, säger ett vittne till Reuters.

– Kraften i explosionen var massiv. Det råder panik på gatorna och ligger glas överallt, säger reportern Zeina Khodr till Al Jazeera.

På tisdagskvällen kom rapporter om fulla sjukhus och skadade personer som fått vända i dörren. Sjukhusen vädjar också om bloddonationer, uppger BBC.

UD uppmanar svenskar att hålla sig inomhus

Det finns uppgifter om att den förödande explosionen föregicks av ytterligare en, något mindre, explosion. Bland annat berättar SVT Rapports reporter Stina Blomgren, som befinner sig i Beirut, om två smällar.

Utrikesdepartementets presskommunikatör Sibel Missouri uppger i ett mejl till GP att den svenska ambassaden i Beirut undersöker om det finns drabbade svenskar i området.

”Svenskar i området uppmanas att hålla sig inomhus och att hålla sig uppdaterade kring händelseutvecklingen genom att följa lokal medierapportering. Svenskar i området uppmanas vidare att ta kontakt med anhöriga i Sverige. Svenskar i området som behöver akut hjälp bör kontakta lokala myndigheter”, skriver hon vidare.

Fakta: Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat, som Libanons myndigheter säger orsakade de kraftiga explosionerna i Beirut, är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra.

Det används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

Libanons premiärminister Hassan Diab uppger att ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Enligt Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island, är det under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer svårt att antända.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte i gång reaktionen på ammoniumnitratet, säger han till AFP.

Källa: AFP/TT

ANNONS