Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulpturen av Sankt Göran till häst över draken efter restaurering.

Marodörer modifierade medeltidsverk

Nu har det hänt igen. En helgonbild från medeltiden har blivit "restaurerad" till oigenkännlighet i en liten nordspansk kyrka. Fackfolk rasar och vanligt folk fnissar och förfasas.

Denna gång är det är en Sankt Göran till häst över draken, snidad i trä på 1500-talet till kapellet i Estella, som bara skulle "snyggas till". Prästen ville få bort smuts och klotter, har biskopsämbetet sagt till pressen.

Men nu liknar många San Jorges nya rosaskinande, lätt skelande ansikte med Woody från Toy Story eller Tintin, och konstaterar att hästen skulle passa bättre på en karusell.

Till domstol

Hantverkarna inte bara målade om hela träskulpturen i slät och bjärt kulör utan nyanser – de grundade först med gips vilket kan ha gjort det omöjligt att återställa verket.

Kommentarerna i sociala medier och spanska tidningssidor kan sammanfattas med ett indignerat: Hur kan vårt ovärderliga kulturarv få sättas i händerna på sådana marodörer?

Firman som fick uppdraget hade ingen sakkunskap, rasar restauratörsförbundet ACRE, som enligt tidningen El País tänker ta saken till domstol. Och regionen Navarras kulturchef säger att projektet borde ha underställts myndighetsbeslut.

Släckt sida

En kort video på Facebook visar en detalj i arbetet – den mörkt melerade ytan blir övermålad i heltäckande ljusblått och en röst beskriver hur man vill "återställa det ursprungliga gråblå". Men hantverksfirmans Facebooksida har blivit släckt.

Många minns med upphetsad bedrövelse hur en fuktskadad kyrkofresk i Borja, "Ecce homo", förstördes av en amatörmålare 2012. Den Jesusbilden gav i och för sig enorma turistinkomster till byn och ledde något motsägelsefullt till berömmelse för "konstnären" som äntligen fick ha en egen utställning och vars ökända Jesusporträtt nu pryder porslinsmuggar och vinetiketter.